fbpx

Formira se organizacija koja će rukovoditi razvojem turizma u Šumadiji i Pomoravlju

pexels-oleg-magni-2058130

U Šumadiji i Pomoravlju biće uspostavljena Destinacijska menadžment organizacija (DMO) koja će da integriše turističku ponudu i rukovodi razvojem turizma u tom regionu u cilju podizanja kvaliteta turističkih usluga.

Kako je precizirano, osnivanje DMO za Šumadiju i Pomoravlje odvijaće se u nekoliko faza: identifikacija investicionih potencijala, označavanje malih infrastrukturnih projekata i razvojnih kapaciteta sa obukama.

Formiranje DMO je ujedno i deo programa “EU za Tebe – za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Projektni menadžer iz GIZ-a Tanja Cupać navodi da će ova organizacija pomoći i finansijski i stručno uspostavljanje DMO.

– U narednom periodu usmerićemo se malo više na Topolu, na Kraljevu vinariju i na podizanje kapaciteta čitavog tog sektora – kazala je Cupać i dodala da je cilj ove aktivnosti da Šumadija i Pomoravlje postanu prepoznatljiva destinacija za domaće i strane turiste.

Procenjuje se da će već do februara biti ponuđena tri nova turistička proizvoda, odnosno tri ture u ovom kraju Srbije koje će biti oslonjene na gastro, lovni i zeleni turizam.

Aktivnosti u cilju formiranja destinacijskog upravljanja sprovešće Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja (REDASP) u okviru projekta “Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u Centralnoj Srbiji – Šumadiji i Pomoravlju”, uz saradnju sa Ministarstvom turizma i Turističkom organizacijom Srbije.

Direktor REDASP Nenad Popović je rekao da je to oblik javnog i privatnog partnerstva, koji već postoji u Mađarskoj i Italiji i koji daje rezultate.

Dodao je da je u Srbiji uspostavljanje DMO sadržano u Strategiji za razvoj turizma, ali ostaje još da se donesu zakonski i podzakonski akti koji bi definisali ovu vrstu organizovanja.

Član gradskog veća Kragujevca za održivi razvoj sela i grada i predsednik skupštine REDASP, Damjan Srejić, naveo je da DMO donosi i “nove momente” za uspešniji razvoj seoskog turizma.

– Osnivanje udruženja vinara i proizvođača rakije već je dalo dobre rezultate. Naše selo ima ogroman potencijal koji mi prepoznajemo i koji je nedovoljno iskorišćen – kazao je Srejić izražavajući nadu da će biti uspostavljena čvršća saradnja medju lokalnim samoupravama da ponudu seoskog turizma podignu na viši i “popularniji” nivo.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!