fbpx

Film “Leto kada sam naučila da letim” osvojio nagradu u Italiji 

B8C959AA-7893-4E33-B6A6-AA5CDB272FE8

Dugometražni igrani film “Leto kada sam naučila da letim” reditelja Radivoja Andrića, nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, osvojio je Specijalnu Grifon nagradu za životnu sredinu na upravo završenom 52. festivalu filmova za decu i omladinu Giffoni na jugu Italije.
Kako se navodi na sajtu Filmskog centra Srbije, žiri je u obrazloženju istakao da “specijalna nagrada Grifon CIAL za životnu sredinu ove godine ide igranom filmu koji se bavi temama porodičnog života i osećanja. Iako fokus radnje nije isključivo ekološki, nagrada za životnu sredinu pripala je ovom igranom filmu zbog čvrstog odnosa između glavne junakinje Sofije i hrvatskog ostrva i mora koji je hrane i štite u najtežim godinama, života mlade žene”.
Međunarodni filmski festival Giffoni je jedan od najpoznatijih festivala dečijeg filma na svetu, sa tradicijom dugom više od 50 godina. Održava se u malom italijanskom gradu Giffoni Valle Piana u Kampaniji, u južnoj Italiji, u blizini Salerna i Napulja, a svake godine festivalu prisustvuje više od 2.000 dece iz nekoliko zemalja širom sveta, a oni i ocenjuju filmove i odlučuju o nagradama.
Ovo je četvrta međunarodna nagrada za “Leto kada sam naučila da letim”. Prethodno, film je osvojio nagradu Evropske asocijacije filma za decu (ECFA), koja se dodeljuje najboljem evropskom filmu na festivalu BUFF u Malmeu, kao i dve nagrade na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu, uključujući i nagradu publike.
Film je u zemlji i regionu do sada pogledalo više od 200.000 gledalaca. Početkom avgusta počinje distribucija filma u Hrvatskoj, a početkom sledeće godine i u više od deset evropskih zemalja.

Izvor: eKapija

Forografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!