fbpx

Festival vrhunskih vina u BiH ove godine okupio 28 vinarija

wines-1761613_1920

Peti festival vrhunskih vina “BLAŽ Enology” okupio je ove godine 28 vinarija, a ljubitelji hercegovačkih vina, autohtonih sorti blatine i žilavke, moći će ih degustirati 26. avgusta u Sportskom centru Međugorje s početkom u 18 sati.

U ime organizatora Festivala vinar Andrija Vasilj na konferenciji za novinare u Međugorju kazao je kako je enološki performans “BLAŽ Enology” ove godine okupio 28 vinarija te da će posetioci moći uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi.

”27 vinarija je iz BiH i jedna gost iz Italije – Mondavi. Ove godine priredili smo eno-gastro zabavni program u Međugorju u četvrtak u 18 sati. Tu nam se treba pridružiti Nihad Mameledžija, poznati kuvar”, rekao je Vasilj.

Podsetio je kako je manifestacija “Blaž” nastala pre pet godina te da od tada ovaj vinski festival raste iz godinu u godinu.

Od početnih sedam vinarija, manifestacija je narasla na današnjih 28 i “BLAŽ” sada predstavlja Hercegovinu kao vinsku regiju.

Potpredsednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković istakao je kako je Vanskotrgovinska komora kao pouzdan partner ekonomije BiH prepoznala ovo kao jedan od modaliteta kako pomoći ekonomiji, posebno u ovom teškom vremenu.

”Svesni smo činjenice da je u prošloj godini turizam bio na jako niskim granama, ali ova ponuda koja se događa u ovoj godini daje vetar u leđa razvoju i izgradnji vinske ceste. To je nešto što nas revitalizuje i vraća na pravi put”, rekao je Vuković.

On je naveo da BiH ima 3.700 hektara vinograda i 11.000 porodičnih pogona koje prave vino, te da se iz BiH godišnje izveze vina u vrednosti 4 miliona maraka, a uveze 15 miliona maraka.

Po njegovim rečima, taj balans mora se popraviti u korist domaćeg vina, a manifestacije poput ove međugorske put su kojim treba ići.

Upravnik Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar Marko Ivanković složio se s Vukovićem da “BLAŽ” treba ići izvan granica BiH, na sva inostrana tržišta, istaknuvši kako se BiH vinari “nemaju čega stideti jer kvalitetom koju imamo na našim vrhunskim vinima mogu stati uz bok svih vina u svetu”.

Izrazio je nadu da će se revitalizovati vinska cesta Hercegovine te da će se kroz taj kanal prodaje plasman vina popraviti za 25 do 30 posto.

”Kroz vinsku cestu Hercegovine ne samo da promovišemo BiH nego promovišemo naša tradicionalna jela, naše kulinarstvo i kulturu i sve ono što ima jedna BiH”, ocenio je Ivanković.

Tokom dana održana je i radionica blatine i žilavke koju je vodio ugledni sommelier Siniša Lasan.

”Ono što se zna od pre, a danas se samo dokazalo je da blatina i žilavka imaju strahovito veliki potencijal kako na domaćem tako i na stranom tržištu”, istakao je Lasan.

Poručio je kako je promocija jedini alat za plasiranje vina na strana tržišta, dodavši kako na svetskoj vinskoj sceni i vinskim kartama ima mesta za te autohtone hercegovačke sorte, ali da na promociji treba jako puno raditi.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala “BLAŽ Enology” su USAID, Vanjskotrgovinska komora BiH, Vlada HNŽ-a, Turistička zajednica HNŽ-a Opština Čitluk, HT Eronet, Radio stanica Mir Međugorje, Wine hotel Cesarica te Sportski centar Međugorje.

Izvor: Bljesak.info

Fotografije: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!