fbpx

Evropski turistički sektor izneo preporuke za oživljavanje turizma

7E4B6A64-C2BF-46D9-96BB-01A3766A3618

Više od 60 javnih i privatnih turističkih i putničkih organizacija iznijelo je konkretne preporuke za oživljavanje putovanja i turizma u Europi.

Navedene organizacije okupljene u savezu Europski turistički manifest, odnosno ETC, predstavile su niz zajedničkih preporuka za države članice Europske unije. U preporukama se iznose načini ponovnog pokretanja putovanja i turizma u Europi za ljeto 2021. U središtu je razvoj mape puta EU-a za sigurno obnavljanje putovanja nakon što zemlje izađu iz nacionalnih blokada. Preporuke će se razviti i provoditi u uskoj suradnji s industrijom i socijalnim partnerima.

Namjenska radna skupina Komisije za obnovu slobodnog kretanja ljudi vodila bi razvoj i provedbu mape puta i pružala bi stalne procjene na temelju rizika i najnovijih znanstvenih podataka. Cilj bi bio utvrditi uvjete i scenarije pod kojima bi se trenutna ograničenja međunarodnih putovanja mogla ublažiti i na kraju ukinuti diljem Europe i šire. Kao rezultat toga, putokaz će se trebati redovito ažurirati.

Zajedničke preporuke koje je iznio Europski turistički manifest podijeljene su s vladama EU-a prije dvije ključne rasprave, videokonferencije europskih čelnika 25. i 26. veljače i izvanrednog sastanka ministara turizma 1. ožujka. Preporuke pozivaju Radnu skupinu pod vodstvom Komisije da prati napredak i učinak tekućih kampanja cijepljenja, kao i mjere ublažavanja na temelju razine rizika u Europskoj uniji i na međunarodnoj razini.

“Cilj nam je da se Europa vrati na svoje mjesto vodeće turističke destinacije na svijetu – i sigurne. Kako programi cijepljenja EU napreduju i štite najugroženije građane, moramo se zajednički pripremiti za ponovno pokretanje putovanja. Jednostavno nema vremena za gubljenje – pripreme za zajednički pristup trebale bi započeti sada kako bi se povjerenje javnosti vratilo do ljeta. Preporuke detaljno opisuju zajednički put prema obnovi putovanja, turizma i slobode kretanja u ime europskih građana. Radujemo se suradnji s čelnicima EU-a kako bismo ovaj plan što prije proveli u djelo”, navode autori rada.

Sažetak preporuka državama članicama EU uključuje.

Stvaranje Radne skupine pod vodstvom Komisije za obnovu slobodnog kretanja ljudi, koja bi za zadatak imala izradu i provedbu plana ponovnog pokretanja putovanja i mape oporavka.

Hitno je potrebna poboljšana i učinkovita europska koordinacija ograničenja i zahtjeva za putovanje kako bi se olakšalo ponovno pokretanje putovanja i turizma, na koji otpada 9,5% BDP-a Europske unije, te pružila sigurnost putnicima, putničkim i turističkim poduzećima i njihovim radnicima.

Usklađeni EU okvir za testiranje vezano za putovanja trebao bi obuhvaćati države članice koje bi osigurale pristupačna testiranja, dovoljan kapacitet, međusobno priznavanje testova između država članica i kontinuirani rad na međunarodnoj razini za međusobno priznavanje testova. Hitno je potrebna provjera valjanosti upotrebe antigena i drugih brzih testova u turističke svrhe, zajedno s redovnom procjenom prihvaćenih testova kako se poboljšava njihova učinkovitost.

EU koordinacija nacionalnih inicijativa hitno je potrebna kako bi se izbjeglo posjedovanje 27 različitih potvrda koje obuhvaćaju ispitivanje, cijepljenje i / ili imunitet. DG SANTE mora preuzeti vodstvo i surađivati ​​s DG MOVE i DG GROW na interoperabilnom europskom sustavu koji bi omogućio brzu i digitalnu provjeru statusa cijepljenja i testa putnika.

Cijepljenje ili potvrde o cijepljenju ne bi trebali biti obvezni za putovanje, kada cijepljenje postane šire dostupn), ali cijepljeni putnici ili oni s dokazanim imunitetom trebali bi biti izuzeti od zabrana ulaska, testiranja i karantene u skladu s najnovijim znanstvenim spoznajama o smanjenoj sposobnosti cijepljenih da i dalje šire virus.

Jednom kada zdravstvena situacija to dopusti, presudno je ponovno koordinirano pokrenuti turizam i aktivnosti, usporedo s ponovnom uspostavom slobode kretanja za građane Europske unije.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!