fbpx

Evropski parlament poziva da se turizam uključi u nacionalne programe oporavka

airport-4120835_1920

Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta (TRAN) usvojio je nacrt rezolucije o uspostavljanju strategije Europske unije o održivom turizmu koji potiče države članice EU da sektore turizma i putovanja uključe u svoje planove oporavka te da razmotre mogućnost smanjenja PDV-a na turizam.

Nacrt rezolucije o uspostavljanju strategije EU za održivi turizam, koji je u četvrtak usvojio Odbor za promet i turizam sa 47 glasova za i 2 protiv, potiče zemlje EU da uključe sektor turizma i putovanja u svoje planove oporavka i razmotre privremeno smanjenje PDV-a na njih usluge.

Kriteriji EU-a za siguran i čist turizam, uključujući zajedničku potvrdu o cijepljenju, trebali bi biti dio nove strategije EU-a o održivom turizmu, rekli su eurozastupnici. Rezolucija ističe kako je pandemija promijenila prioritete putnika – oni traže ‘sigurniji i čišći’ te održiviji turizam. Pozivaju se države članice da uvedu zajedničke kriterije za sigurno putovanje, među ostalim i jedinstven certifikat o cijepljenju koji bi mogao postati alternativa PCR testovima i karantenama. Isto tako, pozivaju i na osnivanje Europske agencije za turizam.
 
“Ljeto je pred vratima i želimo izbjeći pogreške i uspostaviti jedinstvene mjere za putovanje, kao što je EU protokol testiranja prije odlaska, certifikat cijepljenja i europski sanitarni pečat. Turizam je jedan od sektora koji je pandemija najžešće pogodila i on bi trebao biti primjereno uključen u planove obnove država članica”
, istaknula je izvjestiteljica Europskog parlamenta Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, PT).

EU počinje označavati ‘tamnocrvene’ zone na karti Covid-19 kako bi se spriječila putovanja koja nisu nužna

Na razini EU postignut je dogovor za dodavanjem “tamnocrvene” oznake na Covid-19 semafor, koji pokazuje razinu rizika Covid-19 u europskim regijama, s ciljem zaustavljanja svih putovanja koja nisu nužna u ove regije.

Prema preporuci Komisije, “tamnocrveno” je dodano postojećim kategorijama zelene, narančaste, crvene i sive u tjednoj karti koju objavljuje Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kako bi se izbjegla sva putovanja koja nisu nužna, te time spriječilo širenje bolesti.

Boja će se primijeniti na područja u kojima virus cirkulira na vrlo visokim razinama, uključujući i ona gdje se pojavljuju nove inačice virusa. „Tamnocrvena“ područja definirana su kao područja u kojima je 14-dnevna kumulativna stopa Covid-19 slučajeva 500 na 100 000 ljudi ili više.

Države članice trebale bi obeshrabriti namjere za sva putovanja u crvena i tamnocrvena područja, istodobno nastojeći izbjeći ometanje osnovnih putovanja“, navodi se u priopćenju Vijeća EU-a.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!