fbpx

Evropski hoteli uvode strože mere zarad štednje – Sobe za goste biće tople, ali ne i voda u SPA centrima 

F169410C-DD56-4A35-9C94-9D23214EB14B

U cilju uštede energije, velnes hoteli u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i na severu Italije odlučili su da sprovedu određene mere: ipak, to sada ide na štetu gostiju, jer će im biti hladnije.

Hotelijeri su, kako se navodi, pogođeni visokom inflacijom i ogromnim troškovima za energente, te među njima sada vlada konsenzus da gosti što manje osete mere štednje.

Zbog toga se radi i na senzibilizaciji zaposlenih, u vezi sa štednjom energije. Ipak, i pored toga, mnogi su prinuđeni da uvedu dodatne mere, kao što je prilagođavanje temperature vode.

Istraživanje sprovedeno među velnes hotelima pokazuje da osam od 10 smatra kako se ispravnim merama mogu smanjiti troškovi energije za pet do 10 odsto. Međutim, u konkretnoj primeni štednje postoje različite strategije.

Trećina hotela u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, i u severnom delu Italije, namerava da smanji temperaturu prostorija, ali uz izuzetak soba za goste. Takođe 17 odsto velnes hotela najavilo je smanjenje temperature vode u bazenima. 

Gotovo 70% hotela predano je tehničkoj optimizaciji, recimo, regulisanju temperature grejanja i boljoj izolaciji, dok više od 60% investira u dodatno snabdevanje strujom, kroz postavljanje postrojenja za korišćenje obnovljivih izvora energije, pre svega u solarne panele.
Istovremeno, iz Austrije stižu vesti da je bečki energetski koncern Wien Energie uključio korišćenje lož ulje za daljinsko grejanje stanova. Time se, kaže direktor Mihael Štrebl, štede rezerve gasa.

Firme:Wien Energie Austrija

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!