fbpx

Evropski aerodromi imaju dvogodišnji rekord u oporavljanju saobraćaja putnika

airport

Evropsko aerodromsko trgovinsko telo, ACI Europe, objavilo je izveštaj o saobraćaju na aerodromima za mart 2022. i ceo prvi kvartal 2022. godine.

Izveštaj potvrđuje oporavak putničkog saobraćaja, pri čemu je u martu evropska mreža aerodroma ostvarila svoje najbolje mesečne performanse do sada od početka pandemije COVID-19, na -34,1% (K1 iznosi -39,6%).

Tržište EU+ napreduje

Ovaj martovski oporavak bio je rezultat toga što je većina država u zoni EU+ konačno ublažila ograničenja za putovanja unutar Evrope i za inostranstvo zbog snažne nagomilane potražnje. Shodno tome, putnički saobraćaj na aerodromima širom ove oblasti iznosio je -34,3% u martu, u odnosu na –51,1% u januaru (K1 u celini iznosio je -42,1%).

Tržišta sa najboljim učinkom u oblasti EU+ u martu su bila Portugal (-16,3%), Rumunija (-21,8%) i Španija (-21,9%). Najlošije su bile Slovenija (-61,9%), Slovačka (-58%) i Nemačka (-51,7%). Aerodromi u Ujedinjenom Kraljevstvu (-38,2%) su se konačno približili proseku za područje EU+, dok su aerodromi u Francuskoj (-29,5%) bili bolji.

Ostatak Evrope je opčinjen ratom

U ostatku Evrope, ruski rat protiv Ukrajine doveo je do značajnog pogoršanja putničkog saobraćaja u martu na -32,9%, što je pad sa -23,8% u januaru (K1 na -26,5%).

Pad u martu je posledica gubitka celokupnog putničkog saobraćaja na ukrajinskim aerodromima i najvećeg saobraćaja na moldavskim aerodromima (-94,5%), kao i smanjenog saobraćaja putnika na ruskim aerodromima. Ovo poslednje je prvenstveno rezultat zabrana vazdušnog saobraćaja u EU i Velikoj Britaniji, ali i zbog zatvaranja više od 10 komercijalnih aerodroma u južnom delu te zemlje od strane ruske vlade. Dok je putnički saobraćaj na ruskim aerodromima povratio obim pre pandemije na početku godine, on je u martu pao u proseku za -24% na onim ruskim aerodromima koji su ostali u funkciji.

Na drugim mestima u oblasti van EU+, dok se putnički saobraćaj takođe pogoršao na gruzijskim aerodromima (-38%), nastavio je da se poboljšava na svim ostalim tržištima, uključujući Srbiju (-21%) i Tursku (-24,5%). Aerodromi u Jermeniji (+0,4%) ostvarili su potpuni oporavak, dok su aerodromi u Albaniji (+38,9%) i na Kosovu (+15,1%) bili daleko iznad svojih obima pre pandemije.

Olivije Jankovec, generalni direktor ACI Europe, rekao je: „Uticaj rata koji je Rusija organizovala u Ukrajini na putnički saobraćaj ograničen je na ove zemlje i nekoliko drugih u njihovoj neposrednoj blizini. Za aerodrome u ostatku Evrope, ublažavanje ograničenja putovanja u vezi sa COVID-19 ne samo na kontinentu, već i sve više za interkontinentalna putovanja predstavlja veoma dobro za letnju sezonu. Neposredni izazov je upravljati iznenadnim porastom saobraćaja s obzirom na to da je pandemija ostavila aerodrome i zemaljske operatere sa izuzetno iscrpljenim resursima. Ovo sada zahteva prepošljavanje na veoma skučenom tržištu rada širom Evrope. Štaviše, vreme koje zahtevaju nacionalne bezbednosne procedure za aerodromsko osoblje u kombinaciji sa zahtevima za obuku jednostavno onemogućavaju prilagođavanje preko noći. Sve ovo, u kombinaciji sa mnogo više koncentrisanim saobraćajem u vršnim periodima, predstavlja značajan pritisak na ceo vazdušni sistem dok nastojimo da se oporavi.”

Majori se sada brže poboljšavaju

Najveći aerodromi (top 5 evropskih aerodroma) zabeležili su značajno poboljšanje putničkog saobraćaja na -34,5% u martu, u odnosu na -48,5% u januaru. Istanbul (-20%) ostao je najprometniji evropski aerodrom, ali je London-Hitrou (-35,7%) skočio na 2. poziciju u odnosu na 4. u prethodnom mesecu – slede Pariz-CDG (-35,2%), Amsterdam-Schiphol ( -33,8%) i Madrid-Barahas Adolfo Suarez (-27,5%).

Predstoje još manji i regionalni aerodromi

Na manjim i regionalnim aerodromima promet putnika iznosio je -24,9% u martu, sa -38% u januaru, sa prosekom od -32,1% za K1. Uporišta niskotarifnih avio-kompanija, kao što su Milano-Bergamo (-5,7%), Šarlroa (-5,2%) i Kaunas (-7,2%), približila su se potpunom oporavku u martu. Ostrvski aerodromi koji opslužuju popularne turističke destinacije takođe su se u martu potpuno oporavili ili blizu njih: Pafos (+1,4%), Palermo (+0,6%), Ibica (-2,1%), Hanija (-2,5%), Funšal (-4%) ), Katanija (-7,5%), Ajačo (-9,1%) i Lanzarote (-9,2%).

Kretanje aviona širom evropske mreže aerodroma bilo je -27,7% u martu, u odnosu na -42,1% u januaru. Za K1 su iznosile -31,5%.

Tokom marta, aerodromi koji primaju više od 25 miliona putnika godišnje (Grupa 1), aerodromi koji primaju između 10 i 25 miliona putnika (Grupa 2), aerodromi koji primaju između 5 i 10 miliona putnika (Grupa 3) i aerodromi koji primaju manje od 5 miliona putnika godišnje (Grupa 4) je prijavila prosečan pad od -37,4%, -34,0%, -22,9% i -24,9% respektivno.

Izvor: Traveldailynews.com

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!