fbpx

Evropske turističke destinacije izveštavaju o rekordnim brojevima dok se povratak nastavlja

architecture-3095716_960_720

Putovanja u Evropu su se ovog leta u velikoj meri vratila i stručnjaci veruju da će turističke industrije u ključnim destinacijama nastaviti da se oporavljaju u jesenjim i zimskim mesecima.
Prema podacima ForvardKeis-a, Turska i Grčka su premašile nivoe turizma pre pandemije u vršnim letnjim mesecima u julu i avgustu, pri čemu je broj međunarodnih posetilaca porastao za devet odsto, odnosno dva odsto. Putovanje avionom širom Evrope smanjeno je za 26 % u odnosu na 2019. godinu, ali izgledi za naredna tri meseca pokazuju da su rezervacije letova smanjene za samo 21 % u poređenju sa ukupnim brojem pre pandemije.
Rezervacije za Tursku i Grčku su skočile 20 odsto, odnosno 5 odsto, dok je Portugal pao samo 3 odsto, Island 7 odsto a Španija 15 odsto
„Oporavak od pandemije se nastavio uprkos haosu u putovanju i smanjenju kapaciteta izazvanom nedostatkom osoblja“, rekao je potpredsednik kompanije ForwardKeys Olivier Ponti. „Upravo sada, unapred rezervacije za putovanja u slobodno vreme pokazuju nastavak oporavka u vazdušnom saobraćaju, nakon pandemije; i, ohrabrujuće, poslovne rezervacije sustižu zaostatak.”
Gradske destinacije sa najboljim učinkom su Istanbul, koji je zabeležio povećanje dolazaka letova od 2 odsto, a zatim slede Atina (pad za 7 odsto), Rejkjavik (pad za 8 odsto), Porto (pad za 8 odsto) i Malaga (pad za 13 odsto).
ForwardKeys je izvestio da bi evropske destinacije mogle privući više posetilaca da je vazduhoplovna industrija bolje nosila porast potražnje za putovanjima tokom kasnog proleća i ranog leta. Podaci su pokazali da bi rezervacije letova unutar Evrope bile pet procentnih poena veće da nije bilo prekida.
Francuska je u julu izvestila da su putnici iz Sjedinjenih Država pomogli da broj turizma u zemlji skoro dostigne nivoe pre pandemije 2019, uprkos tekućem ratu između Rusije i Ukrajine. Podaci su pokazali da su američki turisti potrošili u proseku 402 dolara dnevno dok su bili u Francuskoj, a većina je potrošila više od 760 dolara dnevno tokom tipičnog 10-dnevnog boravka.
Izveštaj o italijanskoj turističkoj industriji od prošlog meseca otkrio je da se očekuje da će do kraja leta posetiti 2,2 miliona Amerikanaca i da će potrošiti 2,09 milijardi dolara između jula i septembra, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na 2019. Broj putovanja u Italiji takođe ukazuje da međunarodni dolasci iz Kanade, Australije, Engleske i Španije vratio se na nivo iz 2019. godine.

Izvor: TravelPulse

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!