fbpx

Evropska putnička komisija izdala priručnik za održivi razvoj turizma

negotiation-3280345_1920

Europska putnička komisija (ETC), koja zastupa 32 nacionalne turističke organizacije u Europi, objavila je novi priručnik “Provedba održivog turizma: okvir i alat”. Radi se o svojevrsnom putokazu za europske destinacije o tome kako se nositi sa svakim korakom na putu ka održivoj transformaciji.

Priručnik predstavlja okvir od sedam koraka i pruža praktične smjernice o tome kako unaprijediti održivi razvoj turizma za sve europske destinacije, bez obzira na to koliko su napredovale na svom putu s krajnjim ciljem poboljšanja rezultata održivosti.

Novi ETC priručnik daje savjete za hitne promjene, ocrtavajući potencijalna opterećenja razvoja turizma na zajednice, ekosustave i klimu. Također opisuje brojne prednosti usvajanja praksi održivog turizma na nacionalnoj razini. Odredišta ne samo da mogu poboljšati kvalitetu okoliša i očuvati prirodna i kulturna dobra, već mogu i povećati blagodati turizma za stanovnike, a sve to istovremeno povećavajući konkurentnost inovativnim proizvodima koje putnici traže.

Okvir je izgrađen kao modularni pristup održivom razvoju turizma na nacionalnoj razini. Svaki od sedam koraka podijeljen je na aktivnosti koje djeluju kao praktična uputa kako ostvariti održivi turizam. Priručnik također uključuje najbolje prakse i savjete, korisne poveznice, predloške i zanimljive činjenice za demistifikaciju održivog turizma i potporu razvoju nacionalnih pristupa.

Ovaj praktični alat proizveo je konzorcij stručnih organizacija: GoodPlace Slovenija, GreenCase Consulting i Travel Foundation, uz smjernice ETC-a i njegovih članica. Priručnik odgovara na nalaze iz prethodnog izvješća ETC-a o europskim sustavima održivosti, koje je identificiralo jaz u znanju i potrebu za pružanjem praktičnijih smjernica u ovom području.

Priručnik ETC-a o održivom razvoju proučite u prilogu.

Prilog: ‘Sustainable Tourism Implementation: Framework and Toolkit

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!