fbpx

Evropka komisija za putovanja: Gubici avio-kompanija iznosili su 18,5 milijardi evra u 2021. godini

airplane
  • Evropka komisija za putovanja: Evropa je zabeležila pad od 62% u dolasku međunarodnih turista u 2021. u odnosu na nivo iz 2019. godine, a Omicron je poremetio oporavak krajem prošle godine
  • Evropka komisija za putovanja: ETC predviđa da će se udeo evropskih putovanja iz SADa relativno brzo vratiti na nivoe pre pandemije
  • Evropka komisija za putovanja: Gubici avio-kompanija iznosili su 18,5 milijardi evra u 2021. sa neverovatnih 1,4-1,5 milijardi putnika manje nego 2019.

Neizvesnost koju je donela varijanta Omicron negativno je uticala na evropski sektor putovanja i turizma na kraju četvrtog kvartala 2021. godine, ometajući izglede za njegov oporavak u prvom kvartalu 2022. Ipak, optimizam ostaje jer Evropska komisija za putovanja (ETC) predviđa da će dolasci turista biti samo 20% ispod nivoa pre pandemije 2022. godine, uprkos brojnim izazovima sa kojima se ovaj sektor još uvek suočava. Najnovije izdanje tromesečnog izveštaja „European Tourism Trends & Prospects“ iz ETC-a nastavlja da prati uticaj COVID-19 na sektor, istražujući kako se aktivnosti putovanja oporavljaju dok svet uči da živi sa COVID-19.

Komentarišući nakon objavljivanja izveštaja, Luis Arauho, predsednik ETC-a, rekao je: „Iz našeg izveštaja je jasno da se vidi uticaj neizvesnosti koji je doneo Omicron. ETC je optimista da će evropski sektor putovanja prevazići Omicron i mnoge druge izazove prisutne 2022. Međutim, otpornost sektora zavisi od toga da EU bude proaktivna u razvoju endemskih strategija koje će omogućiti popuštanje ograničenja putovanja za unutrašnjost i evropska i međunarodna putovanja. Dok učimo da živimo sa COVID-19, vlade širom Evrope moraju da pronađu pravi balans između upravljanja zdravstvenim rizicima i omogućavanja mobilnosti.

U 2021. godini, masovnom vakcinacijom u Evropi, EU digitalni COVID-19 sertifikat i ublažavanje ograničenja putovanja, postavili su plodno tlo za oživljavanje turizma. Međutim, pojava Omicron varijante na kraju godine zaustavila je ovaj oporavak pošto su restrikcije putovanja ponovo uvedene kako bi se borile protiv rekordnih stopa zaraze.

Izvor: European Travel Commission

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!