fbpx

Evo šest saveta i trikova za kampere početnike koji će vam pomoći da vaše sledeće kampovanje bude uspešno

pars-sahin-V7uP-XzqX18-unsplash

Kampovanje je savršena aktivnost na otvorenom za one koji žele da pobegnu od svega i opuste se u prirodi. Međutim, za kampere koji prvi put dolaze, pripremanje za kampovanje puno zabave može biti zastrašujuće. Postoje neophodne zalihe koje se moraju uzeti u obzir. Moraju se poštovati bezbednosni saveti, možda će biti potrebno kupiti ili iznajmiti opremu za kampovanje, a aktivnosti treba da budu u skladu sa interesima gostiju.

Evo šest saveta i trikova za kampere početnike koji će vam pomoći da vaše sledeće kampovanje bude uspešno.

 1. Pažljivo postavite kamp
  Kada idete na kampovanje, želite da budete sigurni da je vaš šator siguran na svom mestu i da se neće srušiti u skorije vreme. Zato je neophodno preduzeti dodatne korake i koristiti stubove i kočiće za šator za pravilno postavljanje šatora. Vrsta štapova za šatore zavisiće od toga gde kampujete. Na primer, ako ima mnogo vetra, najbolje je da koristite teže motke i kolce ili privežite svoj šator kamenjem ili drugim teškim predmetima. Uverite se da je ravan i uzmite u obzir teren kako biste bili sigurni da niste na nagibu koji bi mogao dovesti do neprijatnog noćnog sna. Pored toga, pokušajte da postavite svoj šator dalje od drveća sa nisko visećim granama i uvek dvaput proverite okolinu da li ima bilo kakvih znakova divljih životinja, poput tragova ili izmeta.
 1. Izaberite pravo mesto za kampovanje
  Potražite područje zaštićeno od potencijalne štete od oluje ili poplave, posebno ako kampujete u divljini. Ravan pejzaž će biti udobniji prilikom spavanja i postavljanja kampa. Ne zaboravite da pristupite i sveže vode za piće; ponesite dodatne rezerve ako vam treba više vremena. Kada se svi ovi kriterijumi ponište sa liste, uživajte u prelepom mestu ispunjenom mestima za plivanje i pogledom koji oduzima dah.
 1. Spakujte lagano, ali pametno
  Osnovni predmeti kao što su vreća za spavanje i baterijska lampa mogu učiniti svu razliku u vašoj udobnosti i sigurnosti na otvorenom. Niko ne voli da mu je hladno noću ili da se gubi u mraku, pa su dobra vreća za spavanje i moćna baterijska lampa neophodni kada krenete u sledeću avanturu. Drva za ogrev su odlična za zagrevanje, pa čak i za kuvanje obroka u pokretu ako imate veštine. Pakovanjem stvari neophodnih za vašu udobnost i bezbednost, možete biti sigurni da ćete uživati u svakom koraku vašeg putovanja.
 1. Budite svesni svog okruženja
  Biti svestan svog okruženja je od vitalnog značaja za bezbedno i prijatno iskustvo, bilo da ste u kratkoj šetnji, na odmoru ili navigaciji u novom gradu. Povećavajući svoje znanje o svom okruženju, bićete mirni znajući da ćete biti bolje pripremljeni ako se nešto neočekivano dogodi. Upoznavanje sa ovim područjem unapred može vam pomoći da identifikujete potencijalne rizike i izbegnete potencijalno štetne situacije. Obraćanje pažnje na svoje okruženje omogućava vam da kontrolišete sve nepredvidive događaje koji se mogu pojaviti i omogućava vam da na najbolji način iskoristite svoje iskustvo na osnovu onoga što vam je poznato. Bilo da se radi o vašem lokalnom parku ili stranoj zemlji, odvojite vreme da budete svesni šta je oko vas da biste cenili svet sa poverenjem i bezbednošću.
 1. Planirajte obroke unapred
  Planiranje obroka može vas spasiti od sati razmišljanja i napornog rada u budućnosti. Jedan od načina da se to uradi je da se nabavite nekvarljivim namirnicama koje se mogu kuvati na otvorenoj vatri ili šporetu. Ovo je posebno korisno kada kampujete, ali se odnosi na svakodnevni život kada vam je potreban pristup potpuno opremljenoj kuhinji ili vreme da napravite punu večeru. Nepokvarljivi proizvodi kao što su rezanci i konzervirana roba su stabilni na polici i mogu trajati mesecima ako se pravilno čuvaju. Priprema ovih predmeta će vam dati jednu stvar manje za brigu; dodajte nekoliko svežih sastojaka po potrebi, izvadite poklopac od logorske vatre i tiganj i pripremite večeru.
 1. Imajte komplet za hitne slučajeve
  Bez obzira kuda ste krenuli, uvek je dobra ideja imati pri ruci komplet prve pomoći. Trebalo bi da uključuje osnovne medicinske potrepštine kao što su zavoji, gaza, antiseptička krema i sve ostalo što vam može zatrebati za lakše povrede ili bolesti. Takođe, uvek spakujte dodatnu vodu i hranu u slučaju nužde. Pored toga, posedovanje baterijske lampe i dodatnih baterija može biti od pomoći kada kampujete tokom noći. Na kraju, važno je da obavestite nekoga kod kuće o detaljima vašeg putovanja, kao što su ruta kojom planirate da idete i kada ćete se vratiti. Na taj način će neko znati gde da vas traži ako se nešto desi, a vi ne stignete kući.

*Prateći ove korake i vodite računa o svom okruženju, možete imati bezbedno i prijatno iskustvo na otvorenom. Ne zaboravite da se opustite i cenite lepotu prirode. Uz pravilno planiranje i poštovanje svog okruženja, možete stvoriti trajne uspomene koje će trajati doživotno.

Izvor: TravelDailyNews

Fotografija: Unsplash

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!