fbpx

EU ulaže bespovratna sredstva u razvoj turizma na Oplencu – U planu revitalizacija Kraljevske vinarije osnovane 1931. godine

wines-1761613_1920

Evropska unija odlučila je da od 2022. godine uključi opštinu Topola u centralnoj Srbiji u projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”, u kome radi na podizanju turističkih kapaciteta Istočne Srbije.

Kako se navodi danas u saopštenju EU, u Topoli će biti revitalizovana Kraljevska vinarija na Oplencu, jedna od prvih profesionalnih vinarija u Srbiji, koju je osnovao 1931. godine kralj Aleksandar I Karađorđević, a vremenom su autohtone sorte vina Žilavka, Oplenka i Trijumf postale nadaleko poznate.

Takođe, kako se navodi, dodelom bespovratnih sredstava pružaocima turističkih usluga, edukacijama u oblasti turizma i kulturnog nasleđa, projekat će poboljšati turističku ponudu opštine i time podstaći ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.

Navodi se da je Oplenac turistički najposećenije mesto u centralnoj Srbiji.

– Okosnica turizma Topole jeste upravo kulturno-istorijsko nasleđe i zadužbina kralja Petra I. To je ono što Topolu već duži niz godina obeležava na turističkoj mapi Srbije. Ono što Topola može da pruži je jedan širi razvoj turizma, što podrazumeva seoski i vinski turizam koji predstavljaju budućnost razvoja regije, zeleni turizam i povećanje smeštajnih kapaciteta. Time ćemo privući veći broj turista koji će provesti više dana u Topoli – rekla je Dragana Krstić ispred Turističke organizacije Oplenac-Topola.

Projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a sprovodi ga Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!