fbpx

EU razmatra ukidanje ograničenja ulaska za vakcinisane putnike

vakcina

Juče je Evropska Komisija predložila državama članicama da ublaže trenutna ograničenja za putovanja u EU kako bi uzela u obzir napredak kampanja vakcinisanja i razvoj epidemiološke situacije u svetu.

Komisija predlaže ulazak u EU ne samo svim osobama koje dolaze iz zemalja s dobrom epidemiološkom situacijom, već i svim ljudima koji su primili zadnju preporučenu dozu vakcine koje je odobrila EU. To bi se moglo proširiti i na vakcine koje su dovršile postupak popisa WHO-ove za nuždu.

Uz to, Komisija predlaže da se, u skladu s razvojem epidemiološke situacije u EU, podigne prag koji se odnosi na broj novih slučajeva COVID-19 koji se koriste za određivanje popisa zemalja iz kojih bi sva putovanja trebala biti dopuštena.

Istodobno, pojava zabrinjavajućih novih sojeva koronavirusa traži kontinuirani oprez. Stoga, Komisija predlaže novi mehanizam „hitnog kočenja” ( emergency brake ) koji će se koordinisati na nivou EU i koji će ograničiti rizik od ulaska novih varijanti Covida-19 u EU. To će omogućiti državama članicama da deluju brzo i privremeno ograniče ulazak za sva putovanja iz pogođenih zemalja.

Komisija predlaže izmenu kriterijuma kako bi se uzeli u obzir sve veći dokazi o pozitivnom učinku kampanja vakcinacije. Predlog je povećati prag 14-dnevne kumulativne stope prijavljivanja slučajeva COVID-19 s 25 na 100. To je i dalje znatno ispod trenutnog proseka EU, koji je preko 420.

Takođe, predlaže se kako bi države članice mogle razmotriti mogućnost postavljanja portala koji putnicima omogućava priznavanje potvrde o vakcinaciji koju je izdala država koja nije članica EU-a kao pouzdan dokaz o vakcinaciji i / ili za izdavanje digitalnog zelenog sertifikata.

Deca koja su isključena iz vakcinacije trebala bi moći putovati sa svojim vakcinisanim roditeljima ako imaju negativan PCR COVID-19 test napravljen najranije 72 sata pre dolaska u područje. U tim bi slučajevima države članice mogle zatražiti dodatno testiranje nakon dolaska.

S današnjim danom, u EU se vakcinisalo preko 129 miliona građana, a predsednica Europske komisije Ursula von der Leyen ističe kako će EU imat dovoljno doza da se 70% odraslih vakciniše u julu mesecu.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!