fbpx

EU podrška razvoju turizma na Staroj planini – Zelena rešenja i anti-COVID mere 

skiing-4835024_1920

Ove zime, Stara planina je dosegla rekordan broj gostiju. Mnogobrojni posetioci iz zemlje i regiona su smešteni u istoimenom hotelu, dok su ostali izabrali autentičnu ponudu seoskih turističkih domaćinstava. Uređene skijaške staze i sunčano vreme omogućavaju da svi oni uživaju u snežnim aktivnostima, a sela Crni vrh, Balta Berilovac i Kalna nude poseban gastronomski doživljaj pripremom tradicionalnih staroplaninskih specijaliteta, navedeno je u saopštenju.
Projekat “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” je, putem bespovratnih sredstava, omogućio da obnovljivi izvori energije postanu dostupni turističkim domaćinstvima, što doprinosi energetskoj efikasnosti objekata, uštedi energije i sredstava, ali i očuvanju jedinstvene prirode koja privlači mnoge turiste, dodaje se. 

– Sredstva smo iskoristila za ugradnju solarnih kolektora, koji služe za grejanje vode u celom objektu, što će uštedeti potrošnju električne energije i do 80% – rekla je Hristina Filipović, vlasnica domaćinstva Vila Bajka u Crnom Vrhu. 
Susedno domaćinstvo Kod Gere je takođe prepoznalo dobrobite sunčeve energije. 

– Sredstva Evropske unije sam upotrebio za sunčane panele koji mi greju vodu i za uvođenje parnog grejanje na pelet. Nemam više potrošnju električne energije kao što je nekad bilo, sada su troškovi manji do 60% – rekao je vlasnik domaćinstva Mićun Jelenković.

Clean&Safe
Hotel Stara planina je osnovan 2012. godine, a ovog januara je zabeležio rekordan broj gostiju. Osim izvrsnih skijališta, hotel se pobrinuo da smanji rizik od širenja COVID pandemije, što je bitno kako bi se posetioci osećali bezbedno. U sprovođenju epidemioloških mera, podršku je pružio projekat “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”, dodelivši veliku količinu dezinfekcione opreme hotelu. Ovo je, uz sprovođenje preventivnih mera, svrstalo hotel među objekte koji poseduju “Clean&Safe” sertifikat, kojim se označava da su bezbedni za turiste.

– U toku pandemije, imali smo pomoć od države, ali i Evropske unije i GIZ-a koji su pomogli da se faktički ceo hotel dezinfikuje. Sve ovo je doprinelo da u januaru dosegnemo rekordni broj gostiju, a u dolazećim praznicima očekujemo još veći broj poseta – rekao je direktor JP Stara planina Goran Karadžić.

Šta je #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam?
Projekat “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” ima za cilj da istočna Srbija postane prepoznatljiva turistička destinacija, čime će se podstaći i ekonomski razvoj regiona. Poseban fokus je usmeren na razvoj seoskog i zelenog turizma, što omogućava da se sačuvaju autentičnost i priroda ovog kraja. 
Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada SR Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!