fbpx

EU do kraja meseca uvodi digitalne sertifikate kao potvrde o vakcini?

airport-1515448_1920

Europska komisija predložit će do kraja mjeseca digitalni certifikat koji će pružati dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 i koji bi Europljanima mogao omogućiti slobodnije putovanje tijekom ljeta.

EU želi predstaviti svoje planove za „digitalnu zelenu propusnicu“ 17. ožujka i surađivati ​​s međunarodnim organizacijama kako bi osigurala da njezin sustav funkcionira i izvan Europske unije, javlja Reuters.

Propusnica će pružiti dokaz da je osoba cijepljena, kao i informacije o oporavku za ljude koji su zaraženi COVID-19.

Cilj nam je postupno omogućiti da se sigurno kreću u Europskoj uniji ili u inozemstvu – radi posla ili turizma. I dalje ima otvorenih pitanja, no na razini EU moramo ih implementarni kao jedno tržište. Mi kao Europska komisija nudimo se da koordiniramo standarde, kao što smo već prije napravili s aplikacijama za praćenje novooboljelih. Moramo stvoriti prolaz koji međusobno povezuje različita nacionalna rješenja kako bi informacije s vremenom bile kompatibilne“, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nakon sastanka na temu trenutne situacije oko Covid19 i otvaranju prema turizmu na ljeto.

Komisija želi uspostaviti sustav na razini cijele EU kako bi spriječila zaključivanje odvojenih sporazuma između zemalja EU-a koji bi fragmentirali njezino unutarnje tržište i izbjegla da se podvrgne sustavu koji je postavila treća zemlja ili tehnološki div.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da će isporuka cjepiva naglo porasti u narednim mjesecima. Čelnici EU dogovorili su se prošli tjedan da će raditi na certifikatima o cjepivima, a južne države članice, poput Španjolske i Grčke, posebno se što prije žele otvoriti prema turizmu ovog ljeta.

Međutim, još nije jasno mogu li cijepljene osobe virus i dalje prenositi drugima. Neke zemlje, poput Francuske i Belgije, također su izrazile zabrinutost da bi olakšavanje putovanja samo za cijepljene ljude bilo nepravedno, dok je Komisija rekla da želi izbjeći bilo kakvu diskriminaciju.

Covid putovnice ili potvrde nisu niti ne smiju biti jedini uvjet za putovanje. Važno je za naglasiti, kako to ne znači da putnici koji se nisu ili ne žele cijepiti ne mogu putovati. Mogu, no moraju imati dokaz o negativnom testu ne starijim od 48 sata. 

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!