fbpx

ETC: putovanja na nivou na kom su bila pre pandemije vratiće se tek 2024. godine

4D00F452-5F0B-4909-B416-5F6EF5B8B4CB

Novi porast slučajeva Covid-19 i ponovno uvođenje ograničenja putovanja zaustavili su oporavak europskog turizma s međunarodnim dolascima turista u Europu za 68%, govore podaci Europske komisije za putovanja (ETC) za treće tromjesečje 2020. u analizi „Europski turizam: trendovi i izgledi“ 

Ublažavanje ograničenja pandemije diljem Europe dovelo je do laganog povećanja u srpnju i kolovozu 2020. u usporedbi s ranijim mjesecima, signalizirajući entuzijazam i želju ljudi za ponovnim putovanjem. Međutim, nedavno ponovno nametanje zaključavanja i ograničenja putovanja brzo je zaustavilo svaku šansu za rani oporavak. Gledajući u mjesecima koji slijede, povećana nesigurnost i negativni rizici i dalje umanjuju izglede europskim dolascima koji će se 2020. smanjiti za 61%.

Govoreći nakon objavljivanja izvještaja, izvršni direktor ETC-a Eduardo Santanderrekao je kako će smjer gospodarskog oporavka u cijeloj Europi ovisit će u znatnoj mjeri o oporavku turističkog sektora, sektora koji generira blizu 10% BDP-a EU-a i zauzima preko 22 milijuna radnih mjesta. 

Drugi val pandemije Covid-19 zahvaća Europu i uoči zimske sezone, te kako je sada važnije nego ikad da se europske države udruže snage kako bi se dogovorile zajednička rješenja, ne samo za suzbijanje širenja virusa, već i za potporu održivom oporavku turizma, vraćanje povjerenja putnika i najvažnije zaštitu milijuna poduzeća, radnih mjesta i poduzeća koja su u opasnosti, tako da mogu preživjeti ekonomsku ispasti” istaknuo je Santander.

Važnost domaćih i unutar-europskih putovanja ne smije se podcijeniti u smislu uloge koju će igrati u oporavku turističkog sektora tijekom sljedećih mjeseci, naglašva se u izvještau ETC-a.

Upravo najnovije prognoze predviđaju brži oporavak domaćih putovanja u Europi, premašivši razinu iz 2019. do 2022. Također se predviđa da će se brži povratak europskih dolazaka do 2023. potpomoći bržim ublažavanjem ograničenja putovanja i manji percipirani rizik u usporedbi s putovanjima na velike daljine. Sada se predviđa da će se ukupni obim putovanja vratiti na razinu prije pandemije tek do 2024. godine.

Pandemija Covid-19 također utječe na odabir odredišta u određenim europskim zemljama. Ljetna sezona pokazala je značajan porast onih koji žele putovati u ruralna i obalna mjesta, očito kao rezultat zabrinutosti zbog posjeta visoko naseljenim urbanim mjestima, gdje je teže prakticirati socijalno distanciranje.

Ova promjena u putničkim preferencijama u konačnici može ublažiti pitanje pretjeranog turizma ( overtorusim ) i omogućiti destinacijama da pojačaju održivu turističku potražnju. Povećani interes za putovanja na “sekundarne destinacije” rasteretit će neka popularna turistička žarišta koja su se prije borila s prekomjernom potražnjom za putovanjima i pomoći će ravnomjernijem širenju ekonomskih koristi od turizma u zemljama.

Trend i prilika za redefiniciju turističkog proizvoda. U kojoj mjeri Hrvatska to shvaća i radi na tome, saznat ćemo uskoro. 

Cijeli izvještaj pročitajte u prilogu.

PRILOG: ETC / European Tourism – Trends & Prospects Quarterly Report 3/202

Izvor: HrTurizam

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!