fbpx

ETC: pretpandemijski nivo putovanja u Evropi se neće postići pre 2024.

vacations-1442020_1920

Potražnja za putovanjima u Evropi, zbog visoke stope vakcinacije, spremna je za brži oporavak. Ipak, potpuni oporavak, odnosno dostizanje rezultata od pre početka pandemije, ne očekuje se pre 2024. godine.

Najnoviji tromesečni izveštaj “Evropski turizam 2021. – trendovi i perspektive” Evropske komisije za putovanja (ETC) nastavlja pratiti uticaj COVID-19 na sektor, ispitujući kako se aktivnost putovanja oporavlja usred trenutnog talasa zaraze i programa vakcinacije koji su u toku.

“Iz našeg najnovijeg tromesečnog izveštaja ‘European Tourism Trends & Prospects’ jasno je vidljiva kritična uloga programa vakcinacije u pomaganju povratka putovanja. Uvođenje vakcina protiv COVID-19 bilo je ključno za ublažavanje zahteva za ulazak i povećanje privlačnosti putovanja tokom letnje sezone. Međutim, napori na vakcinaciji neće biti dovoljni. Kako se približavaju zimski meseci, imperativ je da Evropa nastoji dodatno obnoviti slobodu kretanja primenom holističkijih i koherentnijih pristupa za putovanja unutar i izvan EU”, komentarisao je izveštaj Luís Araújo, predsednik ETC-a.

Evropa trenutno ima najvišu stopu vakcinacije od svih svetskih regija, pa se očekuje povećana potražnja za putovanjima. Naime, evropske destinacije u letnjoj sezoni već su ostvarile veću potražnju od očekivanog, zahvaljujući uspešnim programima vakcinacije.

Svakako, stvaranje EU digitalnog sertifikata bilo je temeljno za osiguranje sigurnog putovanja širom regije i pomoglo je u pojednostavljenju prekogranične mobilnosti.

Intra-regionalna putovanja kao rezultat su doživela porast i trebala bi činiti 85% evropskih međunarodnih dolazaka u 2021., u odnosu na 77% u 2019. godini.

Uočeni oporavak putovanja različit je među destinacijama, a najbolje su prošle one koje su ranije otvorile svoje granice za vakcinisane putnike. Kao prva nacija koja se ponovno otvorila za turiste bez COVID-a, Grčka je ostvarila najsnažniji oporavak u noćenjima (-19% u odnosu na 2019.), iako su strani dolasci bili slabi.

Najveći rast dolazaka u odnosu na stopu iz 2019. zabeležen je u Hrvatskoj (-37%), koja je uspela svoj izvanredni učinak proširiti i izvan sezone, ostvarivši 1,9 miliona dolazaka turista u septembru. Nasuprot tome, Češka (-94%) je zabeležila najoštriji pad sa strogim merama protiv COVID-19 produženim tokom cele godine.

Na temelju podataka za razdoblje od jula do septembra sve evropske destinacije imale su viši nivo popunjenosti hotela ovog leta u odnosu na 2020. Nekoliko destinacija izvestilo je o stopi popunjenosti od blizu 70%, uključujući Sloveniju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Monako i Tursku.

Rast broja evropskih putnika u avio prometu dobio je zamah tokom juna (-69%), jula (-57%) i avgusta (-49%) u poređenju s nivoima pre pandemije, iako je globalni prihod od putničkih kilometara u avgustu ostao upola manji od nivoa pre COVID-19. Relativno poboljšanje tokom letnjih meseci uglavnom je podstaknuto potražnjom za domaćim avio prevozom.

Iako su evropska putovanja napravila pozitivne korake u 2021., pred nama je još dug put jer su dolasci međunarodnih turista u Evropu pali za 77% na polovini godine. Sporije uvođenje vakcinacije u istočnoj Evropi i na nekim velikim tržištima može potencijalno odgoditi oporavak, što predstavlja dugotrajni negativan rizik.

ETC je takođe primetio značajan nedostatak putnika na dugim relacijama, pri čemu su dolasci iz SAD-a u Evropu ostali na 90% ispod nivoa iz 2019. za jednu trećinu prijavljenih odredišta.

Odsutnost kineskih turista takođe se jako osetila u celoj Europi, pri čemu su sva odredišta prijavljivala pad od preko 90% u odnosu na 2019.

Uopšteno, predviđa se kako će do kraja 2021. međunarodni dolasci turista u Evropu biti 60% ispod 2019, a razlog su brojni faktori.

To uključuje stalne promene ograničenja i politike COVID-19, obnovljene epidemije i zbrku oko sistema putovanja EU-a označenog bojama koji se različito primenjuje na evropskim destinacijama.

Usvajanje različitih sistema za prihvatanje vakcina, koje nisu priznate od strane Evropske agencije za lekove, takođe bi moglo nastaviti uticati na odredišta koja se uveliko oslanjaju na putovanja iz velikih udaljenosti.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!