fbpx

ETC: Evropski putnici nameravaju putovati u narednih šest meseci najviše unutar granica Evrope

pexels-photo

Europski putnici imaju pozitivan stav prema putovanjima, ali i zabrinutost zbog rasta novooboljelih od Covida19 u Europi kao i ograničenja zbog karantena što je rezultiralo do trenutne odgode novih putovanja za 2021. To je kratki resume najnovijeg izvješća „“Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel: Wave 2” ” koju je objavila Europska komisija za putovanja (ETC).

Ovo je drugo od šest mjesečnih izvještaja kojima se procjenjuju kratkoročne namjere Europljana s deset velikih tržišta izvora kako bi se bolje razumjelo i odgovorilo na utjecaj COVID-19. Ovo izvješće također pruža informacije o preferencijama putovanja ljudi, uključujući vrste odredišta i iskustva, razdoblja odmora i tjeskobe povezane s putovanjem u sljedećim mjesecima.

/ / / ETC: UNATOČ PANDEMIJI, EUROPLJANI SU I DALJE OPTIMISTIČNI U POGLEDU PUTOVANJA ( VOL 1 )

Većina ispitanika namjerava putovati u sljedećih šest mjeseci, najviše unutar granica Europe

Slično rezultatima 1. izvještaja, većina ispitanika (54%) navodi da namjerava putovati u sljedećih šest mjeseci.

Putovanje unutar Europe najbolji je izbor s istim postotkom ispitanika (39%) koji planiraju putovati u zemlji i u druge europske lokacije. Bez obzira na to, istraživanje naglašava pad od 18% u navedenoj sklonosti putovanjima prije kraja 2020. godine i neznatno povećanje neizvjesnosti oko točnog vremena (+ 6%) i određenog odredišta (+ 8%) u usporedbi s podacima prikupljenim za prethodni val.

Slobodno vrijeme primarna je svrha gotovo 65% ispitanih Europljana s kratkoročnim planovima putovanja, dok bi posjećivanje prijatelja i rodbine bilo primarna svrha još 20%.

Unatoč učinku COVID-19 na urbana odredišta, među 21% ispitanika prevladavaju city break putovanja kao najpovoljnija vrsta slobodnog putovanja. Istodobno, sa zimom na putu, čini se da je naglo porast udjela ispitanika koji se odlučuju za skijanje i snowboarding, za 39%.

S ponovnim porastom slučajeva COVID-19, zdravlje i sigurnost primarno je fokus u svim planovima putovanja Europljana.

Prema 20% ispitanika, zrakoplovna putovanja i dalje se smatraju najmanje sigurnim dijelom putovanja. Fleksibilna politika otkazivanja putovanja sada je glavni pokretač odlučivanja o putovanjima među Europljanima, dok mogućnost djelotvornog cjepiva ili liječenja za COVID-19 pomno prati 10%.

Rezultati otkrivaju da su glavne briga za one koji namjeravaju kratkoročno putovati i dalje primarno mjere karantene tijekom putovanja (15%). Međutim, mogućnost da se razbole na odredištu i sve veći broj slučajeva COVID-19, oba oko 13%, sada postaju sve veće u glavama ljudi. Neizvjesnost oko točnog vremena putovanja također je glavni problem, otprilike 35% Europljana ne zna kada će sljedeći putovati.

Posljednji brojevi jasno pokazuju da želja Europljana za putovanjima ostaje snažna usred ponovnog postavljanja blokada i ograničenja putovanja širom Europe. Vlade EU moraju poduzeti korak naprijed i zajedno sa zdravstvenim vlastima pronaći kompromis o praktičnim rješenjima o načinu primjene potrebnih protokola i sigurnog pokretanja putničkih operacija” izjavio je izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander.

Izvještaj ETC-a anketirao je gotovo 6000 ispitanika iz Njemačke, UK, Francuske, Nizozemske, Italije, Belgije, Švicarske, Španjolske, Poljske i Austrije. Cijeli izvještaj pročitajte u prilogu.

PRILOG: MONITORING SENTIMENT FOR DOMESTIC AND INTRA-EUROPEAN TRAVEL – WAVE 2

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pexels.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!