fbpx

ETC: Evropljani žele putovati unutar EU

channel-3547224_1920

Kako se uvode cjepiva protiv COVID-19, tako i raste spremnost za putovanjem među Europljanima, govore nam podaci najnovijeg izvješća Europske putničke komisije (ETC) „Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 4” koji sadrži podatke prikupljene u prosincu 2020. godine.

32% ispitanika izjavilo je da namjerava putovati u periodu od travnja do lipnja 2021., što je porast od 20% u odnosu na prethodni val istraživanja. Pola odnosno točnije 52% Europljana planira putovati u sljedećih šest mjeseci, što je porast od 5% u odnosu na istraživanje iz studenoga 2020. godine. Isto tako, strogi zdravstveni i sigurnosni protokoli omogućuju većini Europljana (67%) da se osjećaju dovoljno sigurno i opušteno te da uživaju u svom putovanju.

Ova kvartalna izvješća pružaju najnovije informacije o utjecaju COVID-19 na putničke planove i preferencije Europljana s obzirom na vrste odredišta i iskustva, razdoblja odmora i tjeskobe povezane s putovanjem u sljedećim mjesecima.

Proljeće 2021. sada je čvrsto na vidiku europskih putnika

Udio Europljana koji su voljni putovati tijekom proljeća 2021. porastao je za 20% u usporedbi s istraživanjem iz studenoga 2020., a jedan od 3 ispitanika sada želi putovati na proljeće. Istodobno, broj Europljana koji planiraju putovati u sljedećih šest mjeseci blago se povećao s 49% na 52%. Ove dvije brojke ukazuju na pozitivnije izglede za proljeće-ljeto, dok samo 12% ispitanika razmišlja o putovanju u siječnju i veljači 2021. godine.

Europljani žele putovati unutar EU

Najnovije istraživanje pokazuje kako su putovanja unutar EU-a sada najbolji izbor, jer je više ispitanika spremno na putovanje u drugu europsku zemlju (40%) nego na domaće putovanje (36% – pad od 7% u odnosu na istraživanje iz studenoga).

Tu mogu povući paralelu i s drugim istraživanjima koji također govore kako će Europljani ove godine putovati automobilom i na bliže destinacije ili kao što je odlično poentirao Kjell A. Nordstrom s izjavom da ćemo putovati kao mačke. “Putovat ćemo kao i što to čine mačke – regionalno, ne daleko od radijusa svoje kuće. Europski turizam i ponašanja bit će slični američkim odnosno i Europljani će sada više putovati i istraživati svoj kontinent” , rekao je Kjell A. Nordstrom, jedan od najutjecajnijih svjetskih autora i predavača u sferi biznisa, ekonomije te budućnosti poslovanja, ali i autor svjetskih bestsellera kao što su Funky business i Karaoke Capitalism.

Slobodno vrijeme primarna je svrha putovanja gotovo 63% ispitanih Europljana koji planiraju kratkoročno putovati, dok je posjećivanje prijatelja i rodbine glavni motiv za 21% ispitanika. Da će putovati zbog poslovnih putovanja ističe samo 9% ispitanika.

Povjerenje u zrakoplovna putovanja raste. Tako prema istraživanju, 52% Europljana tvrdi da su spremni putovati zrakoplovom, u usporedbi s 49% u rujnu. Istodobno, niži postotak ispitanika (17%) smatra da letenje predstavlja najveći rizik za njihovo zdravlje, u odnosu na 20% u rujnu 2020. godine.

Putnici podržavaju stroge zdravstvene i sigurnosne protokole

Izvještaj dokazuje i da strogi zdravstveni i sigurnosni protokoli grade povjerenje te čine putovanje ugodnijim. Čak 67% ispitanika osjeća se dovoljno sigurno i opušteno da uživaju u putovanju kad postoje strogi protokoli. Samo 22% Europljana navodi da takve mjere mogu u određenoj mjeri pokvariti iskustvo putovanja.

U svakom slučaju, karantenske mjere, porast broja slučajeva COVID-19 na odredištu i moguće obolijevanje tijekom odmora i dalje su glavna briga Europljana. Do ljeta 2021. države članice trebale bi cijepiti najmanje 70 % stanovništva što će igrati važnu ulogu u usporavanju širenja pandemije, kao i na spremnost Europljana na putovanja. Također, još se čeka odgovor EK i UNWTO-a oko definiranja jasnih i usklađenih protokola na razini cijele EU, kako bi svi imali standardizirane protokole.

Cijeli izvještaj pročitajte u prilogu.

MONITORING SENTIMENT FOR DOMESTIC AND INTRA-EUROPEAN TRAVEL VOL.4

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!