fbpx

Ekskluzivna izložba u Priorodnjačkom muzeju – Fosili stari 3,5 milijardi godina

mostafa-meraji-nYmsTlY3Igc-unsplash

Najstariji ikada pronađeni fosili na svetu starosti 3,5 milijardi godina, fosili najstarijih životinja i prvih kopnenih biljaka, ali i fosili primata – čuveni australopitekus Lusi, pekinški čovek i neandertalac, kao i malo poznat današnji bliski rođak ljudi, bonoboa, samo su deo eksponata koji će ekskluzivno biti izloženi u Prirodnjačkom muzeju do juna.

Otvarajući izložbu “Evolucija” Slavko Spasić, v.d. direktora Prirodnjačkog muzeja, naveo je da su prirodnjački muzeji suočeni sa posebno teškim izazovom da rekonstruišu složene prirodne procese, koristeći prikupljeni materijal koji često čine samo indirektan i delimičan dokaz za procese koje trebaju objasniti, posebno onih koji traju i po nekoliko miliona godina.

– Ovom izložbom zaokružujemo i jubilarnu godinu proslave obeležavanja 125 godina Muzeja, sa iskrenom željom da će ona biti deo nove stalne postavke našeg budućeg muzeja i njegove nove zgrade – rekao je Spasić.
U ime autora izložbe dr Milana Paunovića, dr Zorana Markovića i Sanje Alaburić, publici se obratio dr Boris Ivančević ističući da je im je želja bila da približe publici izuzetno važan fenomen-evoluciju kao i da je osnove teorije evolucije moguće približiti i objasniti bez navođenja komplikovanih naučnih izraza, specijanog znanja i postulata.

– Hteli smo da uradimo nešto malo drugačije i pokažemo da je Prirodnjački muzej jedinstveno mesto u Srbiji. Na ovom mestu možete da vidite stvari zbog kojih biste još do juče morali da idete u Najrobi, London i Pariz i tamo tražite i pogledate te ekskluzivne eksponate – naglasio je Ivančević.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!