fbpx

Ekološki saveti kako da se upustite u turističke avanture sa kamperom 

7B321F1E-C730-4892-872A-0B875AA9DFB1

Putovati u kamperu ili kombiju i biti ekološki odgovoran je moguće, a destinacija je ključni izbor. Odmor u kombiju nije izuzetak. Zaista, ovakav boravak nužno uključuje mnoga putovanja, čak je i osnovni princip. Nudi vam da vidite mnogo više nego kada putujete avionom. Takođe možete skoro svuda da stanete da prenoćite. Da biste putovali kamperskim automobilom, trebaće vam gorivo. I ova vozila su često ekonomičnija od tradicionalnih automobila.
Stoga je cilj da definišete svoj region ili željeni sektor za vaš boravak. Po mogućnosti ne preveliki u zavisnosti od broja dana provedenih na odmoru. Ovo će stoga biti prilika da se odabrano mesto otkrije dublje i da se upoznate sa sporim turizmom. Ako pravite manje putovanja, provodite više vremena uživajući u trenucima na licu mesta na destinaciji koju želite. I vaš novčanik će takođe biti zahvalan. 

Izaberite svoje vozilo mudro
Nisu svi kamperi jednaki kada je u pitanju potrošnja goriva. Ako imate mogućnost, pozivamo vas da odaberete noviji model koji će trošiti manje energije. U istom duhu, što su veći, to više troše. Podstičemo vas da odaberete onaj koji savršeno odgovara broju ljudi koji će biti sa vama. Ako odlučite da povećate svoje vozilo, to će imati uticaja kada odete do pumpe. 

Kontrolišite svoju potrošnju
Nema razloga da izgubite svoje dobre navike jer ste odlučili da putujete kamperom. Dakle, na isti način na koji pazite na svoju dnevnu potrošnju vode i grejanja, tako se ponašajte i u svom kameru. Pogotovo što vas neće snabdevati ni gradski gas ni tekuća voda. Vaše rezerve će stoga biti ograničene. Više vode znači više tuševa, više posuđa i više toaleta ako je vaš kombi opremljen. Konačno, ako putujete zimi i/ili po severnim regionima, grejanje će se pokazati kao vaš najbolji saveznik. Ne zaboravite da proverite svoje rezerve vode i gasa tokom raznih zaustavljanja.

Nastavite svoj put totalno ekološki

Putujte u opremljenom kombiju – komplet bez otpada: boca za vodu od nerđajućeg čelika, torbe umesto kesa, sudovi umesto plastike. Uostalom ako ste usvojoli ekološke navike kod kuće, onda ne morate da brinete o tome da ih nećete usvojiti i na putovanju. Uz malo organizacije lako je organizovati odmor bez otpada. 
Za kombi vozila i kampere koji imaju kupatilo ili kuhinju sa umivaonikom, redovno praznite rezervoar. Dakle, pošto je brodovima zabranjeno da se divlje degaziraju na moru, moraćete da odete na odgovarajuća mesta da biste to uradili. Mnogi gradovi nude namenske prostore u svojoj opštini. Pronađite mesto koje vam je najbliže da izvršite pražnjenje.

Izbegavanje grupisanja
Usvajanje održivog turizma znači izlazak iz masovnog turizma. Svi imamo u glavi grupe penzionera na motoru uz more. Nažalost, ovo narušava pejzaž i sprečava sve da dođu tiho da šetaju ovim mestom. Upravo ovakva ponašanja navode neke opštine da izdaju restriktivne naloge.

Greške koje treba izbegavati kada putujete u kamperu
Uspeh vašeg odmora neće biti zasnovan samo na vašim ekološki odgovornim pristupima. Postoji i nekoliko stvari koje morate uzeti u obzir kada idete na ovakav odmor. 
Nemojte nositi previše stvari – Prostor u kamperu je ograničen. Dakle, poneti celu svoju garderobu sa sobom znači rizikovati da nećete moći da koristite svoj krevet kada padne mrak, jer ćete sve nagomilati na njemu. Ova vrsta odmora je zaista savršeno vreme da se okušate u minimalističkom načinu života.
“Sve na svom mestu, i svako mesto ima svoju stvar” – Putovanje kamperom zahteva organizaciju! Zaista, kada pažljivo odaberete šta ćete poneti sa sobom, moraćete da organizujete svoje skladište. Zapamtite da ćete spavati, kuvati i živeti u istom prostoru. 
Ne obraćati pažnju na propise – Ne postoji zakon koji vam zabranjuje da spavate u svom vozilu kada putujete u kamper kombiju. Ono što je ipak zabranjeno je divlje kampovanje. Dakle, ako odlučite da se zaustavite van obeleženih mesta, pozivamo vas da ne ostanete. Odnosno, izbegavajte vađenje tende, stolova i stolica. Ukratko, budite diskretni i sve će biti u redu.
Potcenjivanje bezbednosti – Vožnja kombijem je sinonim za slobodu. Međutim, ne treba zanemariti bezbednost. Dakle, ako odlučite da spavate van utabane staze, proverite da li je mesto bezbedno i ne zaboravite da zaključate vrata pre spavanja.
I iznad svega, budite strpljivi i realni! Nećete svake noći pronaći ludo noćno mesto koje će vas probuditi sa pogledom za koji možete umreti.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!