fbpx

Egipatski milijarder gradiće luksuzne hotele po Srbiji?

bed-4416515__340

Egipatski milijarder Naser Abdel Latif, vlasnik najskupljih hotela u Egiptu, planira da uloži stotine miliona evra u našu zemlju.

Informer piše da Latifovi saradnici uveliko traže najbolje lokacije u Šumadiji i na jugu Srbije na kojima bi se gradili luksuzni hotelski kompleksi sa privatnim vilama, piše Informer.

Investicije bi mogle da obuhvate izgradnju rizorta, kongresnih centara, vila, kompleksa za zabavu i kupovinu, akva-parkova.

Abdel Latif jedan je od najvećih egipatskih investitora u turizam i u svom vlasništvu ima četiri hotela pod svetskim brendom ‘Riksos’, a nedavno je potpisao ugovore i sa lancima hotela ‘Ric Karlton’ i ‘Meriot’. Za sada se još ne zna koja od ovih franšiza bi došla u našu zemlju. Kako je ranije isticao, njegova ‘Latif grupa’ uglavnom stavlja akcenat na dugoročna ulaganja i razvoj turizma, i to najviše rezidencijalnog, gde se grade veliki kompleksi odmarališta, praktično turistička naselja, sa privatnim vilama i najrazličitijim pratećim sadržajima.

Neiskorišćeni predeli

Da je jedan od vodećih egipatskih investitora zainteresovan za Srbiju kao destinaciju, potvrdio nam je i muftija Mustafa Jusufspahić, koji je sa delegacijom Grada Niša boravio u Šarm el Šeiku, gde je, između ostalog, potpisan sporazum o saradnji dva grada.

– Jedan od najvećih, možda čak i najveći investitor iz Egipta, Naser Abdel Latif pokazao je da je veoma zainteresovan za ulaganja u Srbiju. Njegov posao je da investira, a Srbija je pokazala da je vredna za investicije i da su poslovi u našoj zemlji veoma profitabilni – rekao je muftija, koji je jedan od najboljih poznavalaca srpsko-egipatskih odnosa.

Saradnja Šarm el Šeika i Niša

Prošle nedelje u Egiptu boravila je delegacija Niša koju je predvodila gradonačelnica Dragana Sotirovski. Tokom posete je sa guvernerom Južnog Sinaja Haledom Fudom potpisan sporazum o saradnji koji će, između ostalog, omogućiti studentima iz Egipta da studiraju u Nišu.

Egipćani su pokazali veliko interesovanje za povezivanje sa niškim Naučno-tehnološkim parkom, za izgradnju ‘smart sitija’ u Šarm el Šeiku, ali i za intenziviranje koraka za uvođenje direktne avio-linije do Niša.

Muftija podseća da su Arapi, a naročito biznismeni iz Emirata kao investitori već uveliko prisutni u Srbiji, a Egipat ima dobro pozicionirane pojedince na svetskoj lestvici investitora.

Prema rečima muftije, u Srbiji ima dosta lepih neiskorišćenih predela, pa je to prilika da ih ponudimo nekom ulagaču i da ih zajednički pokrenemo. On je dodao da Egipćani, zahvaljujući reciprocitetu i bilateralnim sporazumima, imaju pravo na vlasništvo nad imovinom u Srbiji, kao što Srbi mogu da budu vlasnici nekretnina u Egiptu.

– Srbija ima mnogo vrednih predela, pomalo zapuštenih, koje bi trebalo zajednički da pokrenemo, a tako ćemo uspeti i da sačuvamo omladinu da ne napušta rodne krajeve – rekao je muftija.

Hoteli

Naser Abdel Latif je u Egiptu izgradio dva rizorta ‘Riksos’, jedan za porodičan odmor i drugi za sve starije od 16 godina. On ima hotele u Šarm El Šeiku, Hurgadi, Kairu, Aleksandriji, Suecu…

Dobra saradnja

Prema njegovim rečima, saradnju olakšava i to što su “dva naroda po mentalitetu veoma slična”.

– Egipat ima 106 miliona stanovnika i veoma je dobro takvu zemlju imati za prijatelja. Oni su uvek uz nas i uvek nas dosledno podržavaju – rekao je muftija i izrazio uverenje da će saradnja biti plodotvorna na mnogim poljima, od turizma i ekonomije do obrazovanja, nauke, tehnologije, razmene kadrova.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!