fbpx

ECTAA: Evropa hitno treba zajednički pristup prema ograničavanju putovanja i testiranja na COVID-19

test-tube-5065426_1920

ECTAA se pridružila apelu struke prema europskim čelnicima i Europskoj komisiji da se dogovore o zajedničkom pristupu u određivanju ograničenja za putovanja i testiranju putnika

Svakodnevno se pokoravamo novim ograničenjima kretanja koja bitno umanjuju našu mogućnost prekograničnih putovanja. Takva su ograničenja – posebice mjere samoizolacije – zapravo jednaka zatvaranju granica, te imaju ogroman utjecaj na živote ljudi, na naša društva i na globalnu ekonomijuPojedine vlade svojim potezima nameću stroga ograničenja kretanju europskih građana iz jedne u drugu zemlju članicu, što je nerijetko nepromišljeno i u konačnici štetno za europsko gospodarstvo – istaknuto i u nedavnoj zajedničkoj izjavi CER-a (Community of European Railway and Infrastructure Companies), Copa-Cogeca-e (European farmers and agri-companies), Eurochambres-a (Association Of European Chambers of Commerce and Industry) , EuroCommerce-a (Association of Retail and Wholesale Trading Companies), SME United-a (Association of Crafts and SME Companies) i UETR-a (European Road Haulers Association).

ECTAA (Europsko udruženje nacionalnih udruga putničkih agencija i organizatora putovanja) se pridružuje pozivima različitih dionika iz struke koji upozoravaju da Europa mora djelovati koordinirano kada su u pitanju ograničenja putovanja. 

Iz ECTAA-e ističu kako nam je potrebno brzo usvajanje prijedloga Preporuka za koordinaciju ograničenja putovanja koji uključuje zajedničke kriterije za procjenu rizika i zajednički sustav kodiranja boja / mapiranja označenih rizičnih područja.

Europski politički lideri trebaju djelovati odmah, jer smo vrlo blizu kolapsa i turizma i turističke industrije, što će imati negativan učinak na sve ostale grane gospodarstva.” istaknuo je Pawel Niewiadomski, predsjednik ECTAA-e.

Također, sektor je snažno stao i iza poziva za zamjenom obveze samoizolacije s obvezom testiranja. ECTAA snažno podržava prijedlog triju zainteresiranih udruga u zračnom prometu A4E-a (Airlines for Europe), ACI-e (Airports Council International) i IATA-e (International Air Transport Association), o protokolu za testiranje za cijelu EU (EU- Testing Protocol for Travel).

Time bi se obveza samoizolacije zamijenila testiranjem prije polaska iz područja s visokim rizikom u EU / Schengenski prostor kao i iz trećih zemalja. Protokol se nadovezuje na kriterije za procjenu rizika i kodiranje boja koji su sadržani u gore spomenutom prijedlogu Preporuke.

ECTAA okuplja nacionalne asocijacije putničkih agencija i tour operatora iz Europe i predstavlja oko 70.000 poduzetnika koji pružaju usluge savjetovanja, prijevoza i smještaja u segmentu turističkih i poslovnih putovanja.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!