fbpx

E-turizam ili Turizam 4.0? Ko je pametniji?

Turizam 4.0 Go

Turizam je među industrijama oberučke prihvatio digitalnu tehnologija, pre svega u sferi rezervacija, a potom i svim ostalim poslovnim procesima. Ukupna turistička industrija je brzo počela da napreduje umnogome zahvaljujući procesu digitalizacije, ali i uvođenju naprednih tehnologija u obogaćivanje turističkih iskustava. E-turizam se pojavio kao termin da ukaže na sveukupnu upotrebu digitalne tehnologije, kako među turističkom ponudom, tako i među turistima. Formalna definicija karakteriše e-turizam kao analizu, dizajn, implementaciju i primenu informacionih tehnologija i elektronskog poslovanja u turističkoj industriji, kao i analizu uticaja pratećih tehničkih i ekonomskih procesa i tržišnih struktura.

Taman što se termin e-turizam ustalio među istraživačima i privrednom, vrlo brzo je počeo da se javlja novi pojam Turizma 4.0, koji je zapravo predstavljao specifičnu primenu tehnologija Industrije 4.0 u turističkim aktivnostima. Cilj Industrije 4.0 u turizmu (Turizam 4.0) bio smanjenje negativnih strana postojećeg vođenja poslovanja u turizmu, ali i pronalaženje načina  kako što bolje upotrebiti naprednu tehnologiju, razviti nove modele saradnje među partnerima i kreirati nova turistička iskustva. Neki istraživači takođe definišu Turizam 4.0 i kao pametni ili inteligenti turizam. Faktori koji su doveli do četvrte industrijske revolucije nazvane Industrija 4.0 podrazumevaju  širenje upotrebe robota, primenu veštačke inteligencije, upotrebe senzora, nosive tehnologije, proširene i virtuelnu stvarnost, inteligentnu signalizaciju, Big data analizu, tehnologije nove generacije kao što su 3D, dronovi i sl.

Da bi se turistička industrija mogla smatrati pametnom i da bi funkcionisala po principima Turizma 4.0, potrebno je da doživi digitalnu transformaciju. Digitalna transformacija podrazumeva korišćenje digitalnih tehnologija kako bi se inovirali poslovni procesi i na taj način postali efikasniji ili efektivniji. Glavna premisa nije da se koristi tehnologija samo da se repliciraju postojeće usluge u digitalnoj formi, već da se ta usluga transformiše u nešto značajno bolje, odnosno da ona evoluira i bude efikasnija i jednostavnija za upotrebu. Jednom rečju, digitalna transformacija predstavlja ubrzanje i duboku promenu poslovnih i organizacionih aktivnosti, procesa, kompetencija i poslovnih modela kako bi se u potpunosti iskoristile promene i mogućnosti koje donosi digitalna tehnologija i njeni sve veći uticaji u društvu, na strateški i fokusiran način, na sadašnjost i budućnost.

Ipak, dok je digitalizacija u društvu i u velikim turističkim kompanijama išla ubrzanim tempom, brojni manji akteri turističke ponude nisu mogli u potpunosti da prate taj trend. Istovremeno i među velikim igračima bilo je lomova. Najdrastičniji primer je bankrot prve turističke agencije u svetu Tomas Kuk. Bankrotu ovog giganta značajno je doprinela nemogućnost sada već tradicionalnih turističkih posednika da se prilagode digitalnom društvu i njihovim potrebama. Međutim, problem zaostajanja za novim tehnološkim trendovima postaje još veći ako se posmatraju mali, ali mnogobrojni pružaoci usluga na turističkom tržištu. Tehnološke inovacije u okviru Industrije 4.0, iako imaju ogroman značaj sektorske primene u turizmu i ugostiteljstvu, zbog svoje kompleksnosti često ne bivaju prepoznate od strane privrednika i preduzeća u turizmu i ugostiteljstvu.

Rascepkana i heterogena turistička ponuda još uvek nema dovoljno kapaciteta da bez dodatne stručne pomoći razume ove globalne promene, iako joj primena prilagođenih tehnoloških rešenja značajno može pomoći u aginom prilagođavanju potrebama pametnog turističkog tržišta i daljoj digitalnoj transformaciji poslovanja.

Imajući u vidu problem prilagođavanja poslovanja u turizmu tehnologijama Industrije 4.0 nastao je projekat „Turizam 4.0 – Digitalna transformacija turizma u Srbiji (4.0toGo)“. Projekat ima za cilj da podstakne i promoviše značaj digitalne transformacije turističkog sektora Republike Srbije, prateći novu paradigmu –  Turizam 4.0.  Projekat teži da kroz promociju i popularizaciju približi mogućnosti i potencijale tehnologija Industrije 4.0 turističkom i ugostiteljskom sektoru Republike Srbije, te da pomogne u njihovom prilagođavanju realnim potrebama privrednih subjekata i preduzetnika sa teritorije Republike Srbije kroz opšteprihvaćen koncept pametnog turizma. Više o projektu možete pogledati na: www.turizam4-0.org.rs.

YouTube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCaWyZFLAD9WJTSyr4B6Gpzg

Facebook stranica: https://www.facebook.com/Turizam40-120939443109335

Autori: dr Uglješa Stankov , dr Marija Cimbaljević  i dr Đorđije Vasiljević

Fotografija: Autori

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!