fbpx

Dva muškaraca spasena nakon 29 dana na moru: “Lepo smo se odmorili”

papua-g787af031b_1920

Zahvaljujući pomorandžama koje su poneli, kokosu koji su vadili iz mora i kišnici koju su prikupljali, dva muškarca uspela su da prežive skoro mesec dana plutanja po Solomonovom moru. Iako im je život visio o koncu i još se nisu oporavili, iskustvo gubljenja na moru vide i kao odmor od pandemije i drugih briga. – Piše RTS.

Kod obale Papue Nove Gvineje, gotovo 400 kilometara od mesta gde su putovanje započeli, dvojica muškaraca sa Solomonovih Ostrva pronađena su nakon dugih 29 dana. – Navodi portal RTS.

Live Nanjikana i Džunior Koloni krenuli su sa ostrva Mono, u rano jutro 3. septembra malim motornim čamcem jačine 60 konjskih snaga.

Plan je bio da se spuste 200 kilometara južno, do grada Noro na ostrvu Nova Džordžija, koristeći zapadne obale ostrva Vela Lavela i Gizo kao orijentir. – Napisano je na RTS-u.

„Već smo išli tim putem do Nove Džordžije i trebalo je da sve bude u redu“, priča Nanjikana.

Ali čak i za iskusne pomorce, poput Nanjikane, Solomonovo more, koje razdvaja Solomonova Ostrva od susedne Papue Nove Gvineje, ume da bude grubo i nepredvidivo.

Samo nekoliko sati nakon što su se otisnuli na putovanje uhvatila ih je kiša i jak vetar, što je uočavanje obale koju je trebalo da prate činilo gotovo nemogućom misijom. – Prenosi RTS.

„Loše vreme pretvorilo se brzo u još gore, a kada nam je GPS umro postalo je zastrašujuće. Nismo mogli da vidimo kuda idemo, pa smo samo odlučili da zaustavimo motor i sačekamo, radi uštede goriva“, objasnio je Nanjikana.

Pomorandže i kokos  

Preživeli su jedući pomorandže koje su spakovali za put, kokos koji su prikupljali iz morske vode i kišnice koju su hvatali koristeći komad platna. 

Oko 400 kilometara dalje, 29 dana kasnije spazili su ribara u blizini obale Papue Nove Gvineje.

„Nismo znali gde smo, ali nismo ni očekivali da ćemo biti u drugoj državi“, naglasio je Nanjikana.

Muškarci su bili toliko malaksali da su, kada su 2. oktobra stigli u grad Pomio, spasioci morali da ih nose od brodića do obližnje kuće. – Piše RTS.

Pregledali su ih lekari lokalne klinike i sada borave kod Džoa Koleala, stanovnika grada Nove Britanije, provincije Papue Nove Gvineje.

Nanjikana je rekao da vidi pozitivne strane ovog iskustva, poput prinudnog odmora od haosa globalne pandemije: „Nisam imao pojma šta se dešava dok sam bio tamo. Nisam slušao o kovidu ili bilo čemu drugom. Radujem se povratku kući, ali pretpostavljam da je to bio lep odmor od svega“.

Ministarstva spoljnih poslova Solomonskih Ostrva i Papue Nove Gvineje zajednički rade na pripremama za povratak dvojice muškaraca svojim kućama. – Preneo je RTS.

Izvor: RTS

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!