fbpx

Duplo više stranih gostiju u Beogradu u 2021. godini u odnosu na prethodnu godinu

belgrade-4583965_1920

Od ukupno 607.837 turista koji su prošle godine posetili Beograd, 460.028 je inostranih turista što je duplo više u odnosu na broj gostiju iz inostranstva u godini koja je prethodila, kako pokazuju podaci sektora statistike Sekretarijata za upravu Grada Beograda.

Ukupan broj ostvarenih noćenja u 2021. godini je 1.628.288 što je porast od 75%, od čega su 1.237.994 noćenja ostvarili strani gosti u našoj prestonici, što je na godišnjem novou duplo više nego u 2020.

„U poređenju sa pre-pandemijskom 2019. godinom koja je bila rekordna po broju i noćenjima turista, u 2021. godini smo dostigli više od 60% ukupnog broja noćenja, što su sjajni rezultati u godini koja je opterećena restrikcijama u turističkom prometu na globalnom planu.”, izjavio je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Najbrojniji gosti u 2021. bili su iz BiH, Rusije, Nemačke, Turske, Crne Gore, zatim Hrvatske, Severne Makedonije, Indije, Slovenije i SAD. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Indije (118.998), Rusije (107.276) i Turske (99.219), slede gosti iz BiH (74579), Kine (59935) i Crne Gore (59466).

Domaći gosti su takođe u porastu, 45% u dolascima i 18% u ostvarenim noćenjima u beogradskim smeštajnim kapacitetima.

“Iz podataka za prošlu godinu se može zaključiti da je Beograd krenuo putem oporavka u turizmu iako ne treba zaboraviti činjenicu da su upravo veliki gradovi, turistički centri u Evropi najteže pogođeni pandemijom. Ako se tome doda i činjenica da su rezultati u prva dva meseca 2020. godine, kada su u pitanju strani gosti u Beogradu, bili fantastični sa rastom od preko 30 procenata a da je 2021. godina završena sa rastom tog segmenta za čitavih 75 posto u odnosu na 2020. godinu, naš uspeh je još značajniji.”, naglašava Miodrag Popović.

Miodrag Popović ističe da je prošla godina takođe obeležena velikim infrastrukturnim projektima i novim turističkim ambijentalnim celinama koje su upotpunile naš turistički proizvod.

„Turistička organizacija Beograda je u skladu sa mogućnostima zabeležila i značajne rezultate u promociji koristeći svaku priliku da se, posebno u stranim medijima, oglasi i poveća vidljivost Beograda. Konačno, ne i najmanje važno, otvaranje novog segmenta turskog tržišta direktnim letom iz Ankare, veliki rast broja dolazaka gostiju iz Rusije i druga nagrada za turistički film u okviru „on-lajn” sajma turizma u Berlinu 2021. godine, daju dobru osnovu da ove godine Beograd u osvajanje tržišta krene bolje i jače nego u periodu pre Kovida.”, rekao je Miodrag Popović.

Izvor: Turistička organizacija Beograda

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!