fbpx

Duplo više stranaca odmaralo u RS

hiking-1811970__340

Netaknuta priroda, spoj modernog i etno-ambijenta od Banjaluke do Trebinja privukli su na domaće destinacije duplo više stranih turista nego lani, a po svemu sudeći ova godina biće ispisana zlatnim slovima u istoriji domaćeg turizma jer je Srpska sve bliže cifri od milion noćenja.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, za osam meseci ove godine u Srpskoj je zabeleženo 288.538 dolazaka, od čega 146.245 stranih gostiju. U istom periodu ostvareno je ukupno 694.487 noćenja.

U Turističkoj organizaciji Republike Srpske (TORS) kažu da ohrabruje i to što u ovoj godini, koja je već sada nadmašila rekordnu 2019. beleže povratak stranih gostiju.

– Broj dolazaka i noćenja stranih gostiju povećan je za više od 100 odsto u odnosu na prošlu godinu. 
Strani gosti najčešće su boravili u Trebinju, Banjaluci i Bijeljini, a najviše ih je bilo iz okruženja i zapadne Evrope, a zabeleženo je i povećanje dolazaka i noćenja turista iz SAD – naveli su za Glas Srpske u TORS-u.

Rekordnim rezultatima u turizmu doprineli su i turistički vaučeri koji su do kraja oktobra na raspolaganju stanovnicima Srpske.

U TORS-u navode, da je prema podacima Ministarstva trgovine i turizma RS do sada je iskorišteno 13.640 vaučera.

– Najviše vaučera građani su iskoristili u hotelima Zdravstveno-turističkog centra Banja Vrućica, Terme Ozren, Banji Kulaši i trebinjskom Gradu Sunca – rekli su u Turističkoj organizaciji.

I ova godina učvrstila je dvodecenijsku prvu poziciju Banjaluke kada je reč o dolascima turista kojih je za osam meseci bilo više od 56.000.

– Ostvareno je oko 89.000 noćenja u Banjaluci dok smo cele protekle godine imali 86.500 noćenja. Uz brojne turiste iz regiona, u ovoj godini zabeležili smo i povećan broj dolazaka gostiju iz Azije, sa Tajlanda, Mongolije i drugih. Strancima je iz Banjaluke sve nadohvat ruke, a ovde ih privlači bogata gastronomska ponuda i adrenalinski sportovi. Stavljamo fokus na manifestacioni turizam. I ovog leta imali smo brojne koncerte i muzičke festivale koji su i te­ kako bili posećeni – rekla je stručna saradnica za odnose s javnošću u banjalučkoj Turističkoj organizaciji Branka Branković, naglasivši da se kroz turizam ogleda i značaj svih avio-linija koje su uspostavljene između Banjaluke i Evrope, jer sve više dolaze gosti i iz tih zemalja.

Razloga za zadovoljstvo imaju i u ZTC Banja Vrućica, a izvršni direktor za operacije i marketing Aleksandar Radošević rekao je Glasu da su ovogodišnji rezultati neuporedivo bolji u odnosu na protekle dve godine.

– Svi kapaciteti su popunjeni i za naredni period. Osim velikog broja domaćih gostiju koji se kod nas odmaraju uz turističke vaučere, vratili su nam se i gosti iz regiona i Evrope. Uz Slovence i Hrvate, tradicionalno imamo i grupe turista iz Belgije – rekao je Radošević.

Svetski dan

U Turističkoj organizaciji RS ističu da se Svetski dan turizma u Srpskoj ove godine obeležava na dve lokacije, u Trebinju i Bijeljini.

Na jugu Srpske ovaj dan obeležen je juče brojnim aktivnostima, među kojima je i kviz znanja iz oblasti turizma u Centru srednjih škola.

Istakli su i da je TORS zajedno sa ostalim turističkim organizacijama obeležila ovaj dan u Bijeljini besplatnim turističkim obilascima grada, vožnjom turističkim vozićem i posetom Etno-selu Stanišići.

Svetski dan turizma slavi se od 1970. godine jer je 27. septembra te godine osnovana Svetska turistička organizacija.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!