fbpx

Dunavskim koridorom od Ramske tvrđave do Kladova

serbia-5332406_1920

Najlepši deo donjeg toka Dunava protiče kroz Srbiju. Najavljena je izgradnja Dunavskog koridora i infrastrukture od Ramske tvrđave do Kladova, prenosi RTS.

Opštine Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek, Donji Milanovac, Kladovo i Negotin imaju 250 kilometara najlepše obale Dunava.

U donjem toku, gradeći prirodne fenomene neponovljive lepote, ova reka pruža velike mogućnosti za razvoj turizma.

U krugu od svega trideset kilometara od Golupca do Gradišta tvrđave Ram i Golubački grad, nalaze se arheološko nalazište Viminacijum, ljubičevska ergela i Srebrno jezero.

– U ovoj fazi se gradi i uređuje plaža na Srebrnom jezeru, šetna staza se proširuje i potpisali smo ugovor sa Ministarstvom turizma, raspisana je javna nabavka za izgradnju buduće savremene marine – kaže Dragan Milić, predsednik Opštine Veliko Gradište.

Pristan kod tvrđave Ram, pored pristaništa u Donjem Milanovcu i Kladovu, omogućiće još jedno mesto za pristajanje velikih turističkih brodova, kruzera, a najavljeno ih je za ovu godinu, tri stotine.

Turisti iz celog sveta tako obilaze i kolevku evropske civilizacije Lepenski vir.

Pored Lepenskog vira ono što je veoma atraktivno je to rimsko nasleđe, Trajanova tabla, rimsko utvrđenje Dijana, ostaci Trajanovog mosta u opštini Kladovo.

Opština Donji Milanovac ima oko 800 ležajeva za turiste, ali je to nedovoljno.

– U domaćoj radinosti imamo oko 300 ležajeva, a dobra vest je što će na obali Dunava baš u Donjem Milanovcu biti izgrađen novi hotel – rekla je Svetlana Lazarevska iz TO Majdanpek.

Prioritetni projekti u ovom gradiću su izgradnja valobrana, uređenje priobalja i plaža kao i preuređenje zanatske ulice.

U Nacionalnom parku “Đerdap” priroda je bila darežljiva. Novi putevi od Golupca do Donjeg Milanovca koji se još gradi i završene deonice od Donjeg Milanovca do Kladova i Majdanpeka, lakše će dovesti turiste, kopnenim putem.

Izvor: eKapija.com

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!