fbpx

Dubrovnik: Upućen javni poziv ekonomskim subjektima za razvoj nove ponude za digitalne nomade

digital-nomads-4617605_1920

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odela za turizam, ekonomiju i more objavljuje Javni poziv za učešće ekonomskih subjekata u oblikovanju ponude Dubrovnika kao destinacije za digitalne nomade.

Navedenim Pozivom pozivaju se svi zainteresovani subjekti na iskazivanje interesa putem ponuda, odnosno pogodnosti koje uključuju smeštaj, ugostiteljstvo, prevoz, trgovinu i druge društvene i uslužne delatnosti u turizmu, koje bi privukle digitalne nomade da za mesto boravka odaberu upravo Dubrovnik.

Naime, izmenom zakonske regulative 1. maja 2021. Republika Hrvatska uvela je vize koje regulišu privremeni boravak tzv. digitalnih nomada, čime je postala tek peta zemlja na svetu koja je viznim režimom uredila tržište koje trenutno obuhvata 4,8 miliona ljudi, a na kojem bi se u budućnosti moglo naći 17 miliona ljudi.

Inicijativa Vlade RH pokrenuta je iz razloga što sve više ljudi u svetu radi isključivo online, a na dodatno povećanje interesa za ovim specifičnim načinom života dodatno je uticala pandemija virusa COVID-19.

Sa svojim geografskim položajem, prirodnom i kulturnom baštinom i sigurnim okruženjem za ugodan život, Dubrovnik zasigurno ima perspektivu postati jedna od najpoželjnijih destinacija za digitalne nomade, uz brojne benefite za lokalno stanovništvo.

U cilju diversifikacije turističke ponude te nastojanja da postane celogodišnja destinacija, Grad Dubrovnik je kao jednu od svojih turističkih niša prepoznao upravo digitalne nomade, zbog čega je 2020. organizovao posebnu konferenciju na kojoj se raspravljalo o digitalnim nomadima te realizovao projekt ”The Dubrovnik digital nomad-in-residence” koji je polučio uspeh i privukao pozornost međunarodne javnosti.

Za pozicioniranje na ovom tržištu, uz izvrsne komunikacijske tehnologije koje razvija Grad Dubrovnik, potrebno je prilagođenje, praćenje trendova i zahteva tržišta ovog segmenta turizma. U tom kontekstu, važna je uključenost poslodavaca u oblikovanje ponude koja privući digitalne nomade i ostvariti benefite i za celokupnu zajednicu.

Podnositelji prijava dužni su dostaviti podatke svoje kompanije ili obrta te iskaz namere za učešće u ovom projektu s pogodnostima koje kod njih mogu koristiti registrovani digitalni nomadi.

Prijave se primaju na e mail: digitalni.nomadi@dubrovnik.hr do 30. septembra 2021. godine.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!