fbpx

Državna subvencija bi dobrodošla hotelima na Paliću

IMG_0801

Gradski hoteli u Srbiji dobijaju pomoć države. Oni su najteže pogođeni padom broja turista usled epidemije korona virusa, navode nadležni. Hotelijeri na Paliću i okolini još ne znaju kakav će tretman dobiti, ali priznaju da su im sada puni kapaciteti, međutim pre ovoga dva i po meseca nisu imali gotovo nijednog gosta. Tako da bi i njima dobrodošla subvencija.
Vikendima je pun kapacitet i u jedinom hotelu u Hajdukovu koji se bavi i vinskim turizmom. Ima 52 sobe i oko 120 ležaja. Erika Fodor ima 12 stalno zaposlenih. Stagnacija je bila potpuna u periodu od dva meseca koja su bila pre letnje sezone.

– Oko 150 autobusa koji su trebali stići iz inostranstva, otkazali su putovanje, jer nisu mogli da dođu u Srbiju, zbog trenutne situacije, tako da je to za nas bio veliki udarac. U isto vreme, pojedinci koji su u svojoj režiji putovali u Grčku i Severnu Makedoniju radi odmora takođe su redovno noćili kod nas ili su se zaustavljali makar samo za ručak ili večeru, oni su trošili mnogo novca. Njihovo odsustvo se jako oseti. Ostali su samo gosti iz Srbije, koji imaju ograničen budžet, ne troše mnogo, stoga je sve ovo za nas veliki gubitak – rekla je Erika Fodor, vlasnica hotela u Hajdukovu.

Država je izdvojila 1,2 milijarde dinara kao direktnu pomoć gradskim hotelima za održavanje poslovanja i očuvanje zaposlenosti u tom sektoru. Većina tih sredstava preusmerena je s 400.000 vaučera koji nisu podeljeni zbog nedostatka interesovanja, rekao je ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Dodao je da će ostatak sektorskih subvencija biti izdvojen iz tekuće budžetske rezerve. Subvencija iznosi 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.
Od izbijanja epidemije to je prva mera koja se neposredno odnosi na ovu granu delatnosti. Uslovi za isplatu subvencije je da hotelijeri do kraja godine ne otpuste više od 10% zaposlenih.

Prema hotelijerima, upravo bi ta podrška spasila radna mesta. Palić sada ima puno domaćih turista. Popunjenost kapaciteta hotela je 90% vikendom, a 80% tokom radne nedelje. Međutim, kongresni turizam i dalje je na pauzi.
Prema rečima Dalibora Sekulića, direktora Elitte Palić d.o.o. najavljene državne subvencije bi veoma dobrodošle, jer su tokom proleća gubici bili ogromni.

– Ovu kriznu situaciju su najviše osetili hoteli. Bili su zatvoreni, hoteli nisu radili više od dva i po meseca, pa je njihov opstanak bio pod znakom pitanja. Stoga je državna pomoć definitivno lep gest, koji bi bio od koristi u ovom razdoblju, upravo zato da nadoknadimo mesece tokom kojih, smo zbog epidemije korona virusa, imali velike gubitke – rekao je Sekulić.

Izvor: eKapija

Fotografija: Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!