fbpx

Dramatično na La Palmi – sve prekriveno pepelom, strahuje se od susreta vrele lave i mora

volcano-2262295_1920

Erupcija vulkana na španskom ostrvu La Palma uslovila je evakuaciju oko 6.000 ljudi, a nezaustavljive reke lave uništile su oko 350 kuća i nanele veliku štetu selima, plantažama banana, školama i drugoj infrastrukturi. Na vidiku je i nova opasnost pošto se vrela lava približava moru.

Posledice erupcije vulkana na popularnom turističkom ostrvu La Palma mogle bi da traju i do 84 dana, upozorio je Institut za vulkanologiju Kanarskih ostrva.

Na hiljade manjih zemljotresa dogodilo se u danima nakon erupcije.

U utorak se otvorio novi vulkanski krater, na oko kilometar severno od grebena Kumbre Vijeha, gde se prva erupcija dogodila u nedelju.

Vetar je na zapadnoj strani ostrva razneo vulkanski pepeo, koji iritira oči i pluća.

Vlasti su upozorile ljude da ne otvaraju prozore, čiste hranu i odeću kako bi izbegli unos otrovnog pepela u organizam.

Takođe, vulkan je svakodnevno izbacivao 8.000 do 10.500 tona sumpor-dioksida, koji štetno utiče na pluća. Protok lave od prve erupcije u nedelju znatno se usporio, pa i dalje nije moguće precizno utvrditi da li će se samo raširiti kopnom ili će stići do mora.

Dan nakon erupcije, lava se kretala brzinom od 700 metara na sat, ali je od tada usporila na četiri metra na sat.

Strah od susreta lave sa morem

Iako lava na kopnu pravi veliku štetu, susret vrele lave i rastopljenih stena sa hladnom vodom jednako je opasan, pošto stvara štetna i otrovna isparenja.

Upravo zato kanarske vlasti upozoravaju da će doći do “kritičnog trenutka” kada lava stigne do mora. Ako se lava susretne s morem, stvara se para jer velike količine slane vode isparavaju zbog velike razlike u temperaturi lave i vode – temperatura lave je veća od 900 stepeni, dok je voda oko 23 stepena.

Gasovi koji nastaju mogu da izazovu iritaciju kože, očiju i respiratornih organa. Takođe, opasno je i nakupljanje lave duž morskih grebena, čime se stvara nestabilna delta, koja je sklona urušavanju.

Kako se lava brzo hladi u dodiru s vodom, delta se raspada i urušava, ponekad uz snažne eksplozije koje odbacuju delove stena prema kopnu ili moru. Urušavanje delte može izazvati i talase kipuće vode.

Kanari, arhipelag od sedam ostrva u severozapadnoj Africi, poslednji put su zabeležili erupciju vulkana 2011. godine, pod morem u blizini ostrva El Ijero. Kumbre Vijeha je poslednji put eruptirao 1971. i 1949. godine.

Izvor: RTS

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!