fbpx

Dolina za digitalne nomade – jedinstvena prilika za celogodišnji turizam

digital-nomads-4617605_1920

Hrvatska je u top 10 destinacija prema izboru digitalnih nomada, a ovaj rastući trend remote workinga prepoznao je mladi hrvatski preduzetnički dvojac.

Projekt, kojeg su osmislila dvojica partnera Mario Mrkša (25) i Vedran Presečan (26), lansiran je u okviru inicijative Work Remotely Croatia (WRC). Prvu dolinu za digitalne nomade otvorili su u Zadru, a već u prvih nekoliko nedelja primljeno je više od 300 prijava nomada iz svih delova sveta.

Dolaze iz različitih krajeva sveta, upoznaju lokalnu kulturu, a financijski gledano su daleko isplativiji od sezonskih turista. Tako bi se moglo opisati digitalne nomade, čije potencijale je do ove jeseni privatni sektor slabo prepoznavao, iako se o njima u poslednje vreme mnogo pričalo u javno-političkoj sredini.

“Pandemija je krenula u trenutku kada sam zajedno s timom već počeo raditi prve nacrte projekta doline, uprkos lockdownu. Tada se na prvu nije činio kao najbolji trenutak, ali nismo posustali, već smo odlučili riskirati. Danas, s ovakvom podrškom, vidimo kako se taj rizik itekako isplatio”, rekao je suosnivač WRC incijative i izvršni direktor start-up tvrtke grabAhome Mario Mrkša.

Projekt prve doline za digitalne nomade u Hrvatskoj i regiji službeno je predstavljen uz podršku političke, stručne i akademske javnosti.

Europarlamentarac Karlo Ressler naglasio je kako je pandemija ubrzala digitalnu transformaciju i omogućila većem broju ljudi da budu digitalni nomadi, a Hrvatska ima sve preduslove da za njih bude sjajna destinacija.

Gradonačelnik Branko Dukić takođe je dao snažnu podršku projektu i pozvao na otvorenu saradnju za dalji razvoj inicijative u Gradu Zadru.

U okviru predstavljanja održana je i panel rasprava “Potencijal digitalnih nomada u Hrvatskoj”, a o potencijalu nije potrebno govoriti previše kada digitalnih nomada trenutno ima više od 35 miliona u svetu te je njihova ekonomska vrednost procenjena na 780 milijardi dolara godišnje, a što samo za sebe govori o prilikama koje ova nova generacija, “turista” donosi.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!