fbpx

Dolazi do promene motiva dolaska gostiju u Hrvatsku: More i sunce više nisu isključivi preduslov

croatia-5012151_1280

Nakon izuzetno uspešne glavne sezone koja je za celi Jadran protekla iznad svih predviđanja i za koju je potražnja bila uporediva s predpandemijskom 2019.,u Bluesun Hotels & Resorts beleže odlične rezultate u postsezoni, a najveći hoteli u lancu zbog velike potražnje ostaju otvoreni gotovo celi oktobar.

Promena strukture i motiva gostiju, kao i produžena sezona

S septembrom se, zbog početka školske godine, menja struktura gostiju, kako u Hrvatskoj, tako i na svim emitivnim tržištima. Takođe, dolazi do promene motiva dolaska gostiju. More i sunce nisu im više isključivi preduslov, navodi Stjepko Šošić, direktor upravljanja prihodima Bluesun Hotels & Resorts te dodaje:

“To su gosti koji zahtevaju mnogo više dodatnih sadržaja, aktivniji su, mnogo mobilniji, skloniji istraživanju destinacije, zaleđa, unutrašnjosti Hrvatske; mnogo više se bave sportom i posvećeniji su sebi, stoga više istražuju i lokalnu gastronomiju i koriste wellness sadržaje. Skladno tome, pravovremeno smo prilagodili jesenju ponudu i u prvi plan stavili ponudu sportskih, gastronomskih i wellness sadržaja i paketa koje nude naši hoteli i destinacije, te se kroz niz različitih marketinških i prodajnih aktivnosti prvenstveno obratili parovima i  individualcima. Oni su u ovom periodu sezone najzastupljeniji jer žele izbeći najveće gužve i vrućine te upotpuniti doživljaj u našim destinacijama brojnim dodatnim aktivnostima.“

Priliv novih rezervacija za jesen u prve 2 nedelje septembra veći nego u redovnim sezonama 2018 i 2019, navode iz Bluesuna.

Bez obzira na to što je cela Hrvatska od početka septembra na crvenoj listi, nove rezervacije i dalje svakodnevno stižu pa smo u nekim terminima za kraj septembra morali i zaustavljati prodaju zbog nedostatka kapaciteta, dodaje Šošić, te ističe: „S obzirom na to da nam je kroz septembar na ruku išlo i jako lepo vrijeme, veliki deo gostiju je svoje boravke produžio za nekoliko dana u odnosu na period koji su inicijalno rezervirali.“

Nemci i dalje najbrojniji, povratak Britanaca i Skandinavaca

Što se tiče strukture gostiju po tržištima, iz Bluesuna ističu kako je tradicionalno u septembru najzastupljenija Nemačka odakle dolazi trećina ukupnog broja naših gostiju, no kako je, već sredinom avgusta, primetan trend smanjenja broja gostiju s dotada dominantnih autodestinacija, te uspostavljanjem redovnog avioprometa raste broj gostiju s britanskog i skandinavskog tržišta. 

Oporavak MICE segmenta

Trenutno u Bluesunovih devet otvorenih hotela (od toga šest na Makarskoj rivijeri) i jednog kampa, osim sve većeg broja individualnih gostiju što je trend koji se nastavio od glavne sezone i na ovaj jesenji deo, borave tradicionalne sportske i fitness grupe.

Krajem septembra i kroz oktobar imamo i brojne MICE(meetings, incentives, congresses and events) događaje u našim hotelima s kongresnim kapacitetima, MICE je ove jeseni mnogo jači no što smo očekivali i postoji izrazita potražnja iz korporativnog miljea, te nas posebno veseli oporavak ovog prodajnog segmenta koji je izuzetno bitan za produženje sezone” navodi Marija BenjakDirektor direktne, grupne i MICE prodaje, Bluesun Hotels & Resorts.

Reč je o radnim sastancima i uglavnom o respektabilnim domaćim kompanijama iz područja medicine, IT sektora i farmaceutske industrije.

Izutetno je velik interes za Bluesun hotel Soline**** u Brelima koji ima najmodernije kongresne kapacitete na Makarskoj rivijeri (potpuno renoviran 2018.), a koje prate brojni dodatni sadržaji itekako važni za incentive, od wellnessa, a la cartea, sportova, mogućnosti izleta –  jer kongresni turizam odavno više nije samo vezan za sastanke, on spaja posao i doživljaj, sveukupnost ponude i iskustva.“ zaključuje Benjak.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!