fbpx

Dolazak popularnih lanaca hotela učinio bi Srbiju vidljivijom na turističkoj mapi – Koje destinacije treba razvijati? 

21DD5E51-D740-4065-A6C0-2B5302280543

Turistički radnici naglašavaju značaj informacije da je jedan od najvećih egipatskih investitora zainteresovan za gradnju luksuznih hotelskih kompleksa u Srbiji. U pitanju je kompanija Latif, vlasnik najskupljih hotela u Egiptu i u čijem su vlasništvu četiri objekta pod svetskim brendom Rixos, a ima potpisane ugovore sa poznatim lancima Ritz-Carlton i Marriott.
– Dolaskom popularnih hotelskih brendova naša zemlja će biti vidljivija na turističkoj mapi Evrope, a kasnije i interesantnija turoperatorima. Za sada je još uvek sve na nivou zainteresovanosti i velika je nepoznanica koja će od ovih franšiza doći u Srbiju – kaže za Biznis.rs stručnjak za konsalting i menadžment u hotelijerstvu Radomir Samčević.
Prema njegovim rečima, sam dolazak lanca Movenpick koji je u svoju franšizu uključio popularni hotel Fruške terme, i otvaranje St. Regis hotela u Kuli Beograd potvrda je da postoji interesovanje ovog sektora za ulaganje u našu zemlju.
Samčević otkriva da najviše interesovanja pokazuje multinacionalna kompanija Accor sa sedištem u Francuskoj koja posluje na 5.300 lokacija u 11 zemalja širom sveta. Accor poseduje i upravlja najpoznatijim brendovima u svetu hotelijerstva i ugostiteljstva.
– Jedan od lanaca kojim oni upravljaju je upravo Rixos, u okviru kojeg posluju hoteli pomenutog egipatskog investitora. Postoji interesovanje da najavljeni lanac hotela iz Egipta dođe u Srbiju, ali je put od ideje do realizacije dugačak. Još uvek ništa nije potpisano i dok se to ne desi ne može se sa sigurnošću tvrditi da će doći do investicije. Pregovori su dugački, moraju da se poštuju standardi, a globalna ekonomska situacija utiče na brzinu realizacije i da nema tih prepreka sigurno bi do finalizacije brže došlo – objašnjava Samčević.

Beogradu nisu potrebni novi hoteli
Stav sagovornika portala Biznis je da Beogradu trenutno nedostaju hoteli niže kategorije što se vidi po zauzetosti hostela i stanova na dan a taj podatak otkriva i kojim sredstvima raspolažu turisti u našem glavnom gradu.

-Gledano po kategorijama može se pričati o nedostatku smeštaja u Beogradu, ali statistički, našem glavnom gradu ne trebaju novi hoteli, jer nijedan na godišnjem nivou nema zauzetost preko 90%. U razvoju ostalih destinacija u Srbiji treba razmisliti kako od Kopaonika napraviti destinaciju popularnu u toku cele godine kao što je slučaj a Zlatiborom. Zauzetost tokom cele godine spustila bi astronomske cene u zimskom periodu na najpopularnijoj skijaškoj destinaciji u Srbiji. U Vrnjačkoj Banji je otvoreno dovoljno hotela vrhunske kategorije za razliku od Sokobanje koja ima manjak hotela i sadržaja i stekla je status druge najposećenije destinacije banjskog turizma zahvaljujući vaučerima – ocenjuje Samčević.
On naglašava da promocija srpskog turizma treba da bude okrenuta ka zapadnoj Evropi, ali da će proći još dosta vremena da mi budemo atraktivni turistima iz Nemačke, Holandije ili Austrije.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!