fbpx

Dobri rezultati nautičkog turizma u Hrvatskoj

sailing-boat-1593613_1920

Dobrim rezultatima može se pohvaliti nautički turizam u Hrvatskoj.

Zbog pandemije mnogi odmor provode u krugu porodice i prijatelja, pa je time letovanje na plovilima još poželjnije.

I ove se godine pokazalo da je nautika adut hrvatskog turizma – sve važnija za domaću ekonomiju.

– Hrvatska u charteru ima oko 4.500 plovila i po tome je najveća charter sila u svijetu, a slobodnog plovila trenutno nema, izvestila je u Dnevniku Klara Dujmović.

Radnici u charteru kažu da je njihova najbolja godina bila 2018., a ne 2019., rekao je predsednik udruženja marina pri HGK Sean Lisjak.

– U prvih sedam meseci beležimo mali pad u odnosu na 2018., blagi rast u odnosu na 2019. U kumulativnom iznosu kada usporedimo s 2019. to je pad od 20%. Mislim da svi možemo biti zadovoljni, Informacije su takve da su plovila bukirana do kraja 9. meseca, a verovatno i početak jeseni, deo oktobra će biti interesa. Ali ne samo charter. Mega jahte su takođe u porastu. Ostvaren je rast od 5% u odnosu na prošlu godinu, a porast bi do kraja godine prema procenama mogao biti 10%, ističe.

Kaže da ih veseli da su charter molovi prazni i da su plovila na moru, a individualni vlasnici i njihovi vezovi su puni, kao i parkinzi.

Srednji i severni Jadran “rade bolje” zbog auto dostupnosti, srednja Dalmacija i jug malo zaostaju. No dolaskom britanskih gostiju, a koji su jedni od najboljih klijenata, mislimo da će stvari i tamo ići još na bolje, dodaje Lisjak.

Koliko je na dobre rezultate Hrvatske uticala situacija s Grčkom, Turskom i Azurnom obalom, gde nažalost, su se događale stvari zbog kojih su mnogi turisti zaobilazili navedene destinacije?

– Kolege u Grčkoj imaju strahovite probleme s tim požarima, želim da se izvuku iz toga, to je sve skupa “naša sreća u nesreći”. No nije to jedini razlog za uspeh Hrvatske, naši klijenti prepoznali su nas kao kvalitetu, jedinu konstantu u Europi, koja može pružiti jednu oazu mira u ovim turbulentnim i ludim vremenima, zaključuje Lisjak.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!