fbpx

Dobra poseta i brojne manifestacije obeležile sezonu u NP Durmitor

durmitor-mountains-2823687_1920

U Nacionalnom parkku (NP) Durmitor ostvarena je vrlo dobra turistička sezona i ukupni promet od skoro 68% u odnosu na rekordnu 2019. godinu, kazao je direktor NP Pero Popović.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), saopšteno je da je održana sednica Socio-ekonomskog saveta NP Durmitor, na Žabljaku.

– I pored činjenice da smo zadovoljni zbog promenjene strukture gostiju, sezona u Nacionalnom parku je počela kasnije nego na crnogorskom primorju, osetio se nedostatak godinama tradicionalnih turista sa ruskog tržišta, kao i veći broj gostiju iz zemalja Zapadne Evrope koji tradicionalno posećuju durmitorski masiv kao zaljubljenici prirode – kaže se u saopštenju.

Popović je istakao da je pored dobrog turističkog prometa, organizovano 13 manifestacija, u kojima je Park bio pokrovitelj ili suorganizator.

Kao najvažnije manifestacije istakli su podršku u organizaciji “Kajak-fest” festival, koji je održan na relaciji Radovan luka – ušće Sušice, podrška organizaciji “Black Lake extreme triatlona” – kvalifikacione trke za prvenstvo u ekstremnom triatlonu.

– Podrška turističkoj organizaciji u organizaciji Wild beauty festivala (koncerta klasične muzike na Crnom jezeru), organizovan je dan NP Durmitora 6. septembra, a povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore Ekološkom državom, Nacionalni park je bio domaćin svečane Skupštine Crne Gore koja je održana na platou Crnog jezera u čast tog jubileja – dodaje se u saopštenju.

Predstavnik NPCG Veselin Luburić, kako je saopšteno, kazao je da je zadovoljan ostvarenim rezultatima kada je u pitanju sezona u NP Durmitor, koja se odvijala u specifičnim okolnostima usled pandemije.

On je istakao da je jako važno da se u svim segmentima nastavi unapređenje saradnje sa lokalnom turističkom privredom, upravama durmitorskog područja, turističkim organizacijama i drugim relevantnim subjektima sa lokalnog i državnog nivoa.

Kako bi, prema njegovim rečima, sledeća sezona bila još bolja i kako bi se generisali veći prihodi, od kojih bi korist imali Nacionalni park kao u upravljač i lokalna zajednica.

Iz NPCG su kazali da je Luburić informisao o ključnim aktivnostima koje je sprovela i sprovodi stručna Služba JP u cilju zaštite i monitoringa stanja biodiverziteta u tom Nacionalnom parku.

Luburić je kazao da su preduzete mere na zdravstvenoj zaštiti šuma u određenim područnim jedinicama, izvršene sanitarno uzgojne mere u šumama u državoj svojini i oznaka stabala u privatnoj svojini.

U saopštenju se navodi da je po pitanju zaštite faune izvršena obuka stručnog saradnika za realizaciju aktivnosti monitoringa mrkog medveda i uskoro se očekuje nabavka dodatne opreme.

Iz NPCG su rekli da je u planu izrada baze speleoloških objekata kojima je bogat durmitorski masiv, radi njihove dalje zaštite i eventualne turističke valorizacije.

– Nastavljen je monitoring divokoze na teritoriji planinskog masiva Durmitora, u okviru projekta “Bear in mind‟, izvršena je terenska aktivnost u vezi jačanja kapaciteta za monitoring zaštićenih i ugroženih vrsta ptica na području Šaranaca i Zminičkog jezera – kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, po pitanju zaštite kulturno-istorijskog nasleđa, nastavljeno je istraživanje vodenica u kanjonu Tare, kao i istraživanja mlinova u Pošćensko-Komarskom kraju i evidentiranje umetničkih slika sa motivima Durmitora starije generacije crnogorskih likovnih stvaralaca, a koje se nalaze u muzejskim zbirkama i monografskim i kataloškim izdanjima.

Iz NPCG su rekli da su u diskusiji učestvovali i predsednik opštine Žabljak Veselin Vukićević, direktorka Turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović Šarović, i direktor TO Mojkovac Petar Vučinić.

Kako su kazali, u radu sednice učestvovali su i predstavnici turističkih agencija, Udruženje raftera, turističkih radnika, i ostalih predstavnika lokalnih zajednica.

– Svi učesnici u diskusiji istakli su potrebu za češćim održavanjem ovih sastanaka i tematskih sednica, kao i neophodnost jasnije koordinacije između nacionalnog parka kao upravljača i lokalnih struktura, sa ciljem unapređenja prirodnih vrednosti i retkosti i razvoja održivog turizma – dodaje se u saopštenju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!