fbpx

Do leta 2021. države članice EU trebale bi vakcinisati najmanje 70 % stanovništva

AFFDC2B8-1A8C-4AA5-B8F7-8ACA01507A44

Iako je trenutno jedan od najvećih problema manjak cjepiva tj. slabija proizvodnja pa je time u mnogima državama u EU, pa tako i u Hrvatskoj, proces cijepljenja usporen, Europska komisija si je zadala cilj da do ljeta 2021. države članice cijepe najmanje 70 % odraslog stanovništva.

Početak cijepljenja potaknuo je optimizam među europskim turističkim djelatnicima, no isto tako jasno je kako će postotak procijepljenosti populacije bit će važan podataka u procjeni sigurnosti destinacije ove turističke sezone. Hrvatska je povećala narudžbe cjepiva, a očekuje se kako će se većina populacije cijepiti do kraja travnja.

Europska komisija pozvala je države članice da ubrzaju primjenu cjepiva u EU-u, te prema njihovim očekivanjima do ožujka 2021. trebalo bi se cijepiti najmanje 80 % osoba starijih od 80 godina te 80 % radnika u sustavu zdravstvene i socijalne skrbi u svim državama članicama. Do ljeta 2021. države članice trebale bi cijepiti najmanje 70 % odraslog stanovništva.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Cijepljenje je ključno za okončanje ove krize. Već smo osigurali dovoljno cjepiva za cijelo stanovništvo Europske unije. Sada moramo ubrzati isporuku i sámo cijepljenje. Cilj nam je do ljeta cijepiti 70 % odraslog stanovništva. To bi mogla biti prekretnica u borbi protiv ovog virusa. No ovu ćemo pandemiju okončati tek kada svi ljudi na svijetu budu imali pristup cjepivima. Intenzivirat ćemo rad na pomoći našim susjedima i partnerima širom svijeta u nabavljanju cjepiva.

Brža primjena cjepiva u cijelom EU-u 

  • Do ožujka 2021. trebalo bi cijepiti najmanje 80 % osoba starijih od 80 godina te 80 % radnika u sustavu zdravstvene i socijalne skrbi u svim državama članicama.
  • Do ljeta 2021. države članice trebale bi cijepiti najmanje 70 % odraslog stanovništva.
  • Komisija, države članice i EMA surađivat će s poduzećima kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri iskoristili potencijali EU-a za pojačanu proizvodnju cjepiva.

Što se tiče o ideji tzv. Covid putovnicama za građane koji su cijepili se trenutno u EK odustalo. No, Komisija i države članice rade na izradi potvrda o cijepljenju, u kojima će se u potpunosti poštovati propisi EU-a o zaštiti podataka te kojima će se olakšati kontinuirana skrb. Do kraja siječnja 2021. treba usuglasiti zajednički pristup kako bi se potvrde izdane u državama članicama mogle odmah početi koristiti u zdravstvenim sustavima u EU-u i izvan njega.

Uvode se tamnocrvene zone na epidemiološku kartu EU

Europska komisija najavila je uvođenje nove oznake na epidemiološkoj karti Europe – tamnocrvene zone iz koje bi se putnici prije odlaska morali testirati, a po dolasku na odredište ići u karantenu.

Tamnocrvenom bojom bi se označavale zone u kojima je cirkulacija virusa na iznimno visokoj razini.

Više informacija pogledajte OVDE.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!