fbpx

Detaljna računica troškova putarine do Grčke, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Severne Makedonije

travelling-1348334_1920

Letnja sezona je u punom jeku i veliki broj naših građana se uputio ka svojim omiljenim turističkim destinacijama. Nezanemarljiv broj njih krenuo je na more kolima, te u svoje troškove već uračunavaju i troškove putarine.

Kada se saberu cene putarina u Srbiji i omiljenim zemljama domaćih turista, trošak nije zanemarljiv, i u pojedinim slučajevima predstavlja ozbiljan udar na džep. U slučaju da krenete iz Beograda na Krf potrebno je da, u jednom pravcu, izdvojite oko 23,28 EUR ili 46,56 EUR u oba pravca.

Putarine su ubedljivo najskuplje u Hrvatskoj, te na primer, ako krećete iz Novog Sada ka Šibeniku u jednom pravcu ćete platiti 42,57 EUR ili vrtoglavih 85,14 EUR u oba pravca.

Putarine u Srbiji do 14,6 EUR

Što se tiče putarina kroz Srbiju u zavisnosti od vaše polazne tačke, različite su i sume za putarine. Srbija ima zatvoreni sistem naplate, dakle putarine se plaćaju pri izlazu iz deonice.

Za putarinu od Beograda do Dimitrovgrada, u slučaju da ste se zaputili u Bugarsku, potrebno je da izdvojite 11,5 EUR, tj. 1.310 dinara. U slučaju da ste krenuli od Novog Sada potrebno vam je 1.550 dinara (oko 13 EUR). U slučaju da krećete iz Niša potrebno vam je samo 360 dinara, tj. nešto više od 3 EUR .

Za putarinu od Beograda do Preševa, za naše turiste koji idu ili u Severnu Makedoniju ili u Grčku, vam treba 1.490 dinara (12,68 EUR) a od Novog Sada 1.720 dinara (14,63 EUR). Ako krećete iz Niša potrebno vam je 680 (5,78 EUR) dinara.

Ako idete u Hrvatsku, od Beograda do Šida vam je potrebno 420 (3,57 EUR) dinara, a od Novog Sada 620 dinara tj. 5,27 EUR. Iz Niša vam je do Šida potrebno 1.370 dinara, 11,65 EUR.

Za sugrađane koji su se uputili za Crnu Goru, putarina od Beograda do Preljine košta 430 dinara.

Od Subotice do Beograda putarina košta 640 dinara (5,44 EUR).

U Hrvatskoj putarine i do 37,3 EUR

U Hrvatskoj se putarine plaćaju prema pređenim kilometrima, a pored autoputa, potrebno je platiti i putarinu za most do ostrva Krk. Većina autoputeva ima zatvoreni sistem naplate, što znači da prilikom izlaska sa autoputa plaćate potreban iznos.

U zavisnosti od toga na koji deo primorja putujete cene su, logično, različite. U slučaju da ste se uputili za Šibenik potrebno je da odvojite 37,3 EUR, za Rijeku oko 26,5 EUR, a za Istru oko 25,3 EUR.

U Crnoj Gori – tunelarina

U Crnoj Gori, putarina se plaća samo u tunelu Sozina – putni pravac Bar – Podgorica, a na delu puta Meljine – Trebinje je nedavno ukinuta.

U slučaju da odlučite da se prevezete trajektom od Kamenara do Lepetana, to će vas koštati 4,5 EUR.

U Bugarskoj obavezne vinjete

Bugarska je 2019. godine uvela obavezne elektronske vinjete. Dostupne su dnevne, sedmične, mesečne, tromesečne i godišnje vinjete. U slučaju da nemate moraćete da platite kaznu od 150 do 1.500 EUR.

Za vinjetu od sedam dana potrebno je da odvojite 8 EUR, za vinjetu koja traje mesec dana 15 EUR, za tromesečnu 28 EUR, a godišnju 50 EUR.

Građani Srbije kroz Severnu Makedoniju besplatno

Od 15. juna ove godine, do 15. avgusta, građani Srbije će na granici dobijati karticu sa 760 denara za plaćanje putarine na auto-putu Prijateljstvo, čime je tehnički put kroz Severnu Makedoniju besplatan.

Severna Makedonije je na osnovu podataka iz 2019. godine obezbedila 2,9 mil EUR za izradu besplatnih kartica za srpske turiste koje će moći da koriste tokom letnje sezone, pišu makedonski mediji.

Vlada Severne Makedonije je ranije obećala i potvrdila ranije da će tokom letnje sezone državljani Srbije biti oslobođeni putarine u znak zahvalnosti za vakcine koje je Srbija donirala ovoj državi.

Grčka

Kada je reč o Grčkoj, kao i ostalim slučajevima, cene putarine zavise od lokacije na koju ste se uputili.

Na primer, do Soluna potrebno je, prema podacima sajta ViaMichelin, da izdvojite 1,8 EUR za putarine. U slučaju da se odlučite da posetite Krf, potrebno vam je 10,6 EUR.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!