fbpx

Delegacija Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u indijskoj “silicijumskoj dolini” – Razmatra se razvoj saradnje na međunarodnom nivou 

441D297C-19A3-454D-8961-0AA4EBFA7307

Delegacija Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam na čelu sa Nenadom Ivaniševićem boravi u Indijskom gradu Bangaloru gde sa konzulom Indije u Srbiji Anudžem Nautijalom u prisustvu predstavnika privrede razgovaraju o mogućnostima razvoja saradnje na međunarodnom nivou, kao i o privrednim i investicionim potencijalima Vojvodine sa posebnim osvrtom na oblast turizma, kao grane koju bi trebalo još razvijati i infrastrukturno unapređivati.
Kako je navedeno na sajtu Pokrajinske vlade, obe strane su se usaglasile da je evidentna potreba povezivanja i umrežavanja u privatnom sektoru, odnosno privrednika, u cilju što bolje saradnje.
Delegacija se u Bangaloru sastala i sa rukovodstvom Tehnološkog kongresa Indije, pri čemu su otvorene mnoge teme poput privrede i zelene ekonomije, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, kao i turizma sa akcentom na zdravstvenom i kulturološkom turizmu, kojima potencijalni turisti iz Indije pridaju velik značaj.
– Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u prošloj godini je pružio organizacionu i logističku podršku Tehnološkom kongresu u uspešno realizovanom prvom finalu CanSat/raketnog šampionata, održanom na terenima Avio-kluba “Čenej”, koji je okupio petnaest odabranih ekipa iz celog sveta, a najviše iz Indije, od ukupno 65 učesnika koji su morali da zadovolje veoma stroge kriterijume – navodi se na sajtu Pokrajinske vlade.
Upriličen je i obilazak specijalizovanog edukativnog Instituta za tehničku obuku i obrazovanje (Institute in Technical Training and Education – NTTF) sa sedištem u tzv. Elektronskom gradu u Bangaloru, poznatom kao indijska “silicijumska dolina”. Institut u saradnji sa Tehnološkim kongresom sprovodi specijalizovane module obuka kako za studente inženjerstva, u vidu osnovnih akademskih studija, tako i programe prekvalifikacija za one koji žele da nađu zaposlenje u IT industriji i proizvodnji.
– Bangalor je u domenu IT industrije veoma sličan Novom Sadu, koji je za kratko vreme postao regionalni centar informaciono-komunikacionih tehnologija. Ova poseta je deo koncepta razmene znanja i iskustava sa onim gradovima i regionima sveta koji su uspešni u tom domenu i sa čijim se stručnim kadrovima možemo povezati, a obrazovni programi i modeli prekvalifikacija mogu se primenjivati i u AP Vojvodini, kao i u čitavoj Srbiji – rekao je sekretar Ivanišević.
Obrazovni centar sa sedištem u Bangaloru najveći je i jedini tog tipa u Indiji sa preko 70 ekspozitura u čitavoj zemlji, a njegovi inženjeri su među najtraženijima u svetu, što mladim stručnjacima omogućava i neophodnu podršku za osnivanje startap preduzeća.

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!