fbpx

Danska prestonica među popularnijim turističkim destinacijama na planeti

copenhagen-142711_1920

Kopenhagen, glavni grad Danske, u svetu je još poznat kao istorijski muzej Evrope, Fantazija Skandinavije, Venecija severa jer gospodari vratima Baltičkog mora.

Prestonica Danske nije samo njen glavni i najveći grad, najprometnija luka i najmnogoljudnije mesto, već je i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na našoj planeti. U samom gradu živi nešto više od 502.000 ljudi, a na široj teritoriji oko 1,1 milion stanovnika.

Kopenhagen je povezan sa Švedskom kombinacijom mosta i tunela, koji preko zaliva idu sa istočne obale Zelanda do Malmea. Sa gornje strane mosta je autoput, a u donjem delu su brze pruge, tako da brojni putnici i za druge severne države koriste Kopenhagen, jer je njegov aerodrom Kastrup najznačajniji u Skandinaviji.

I javni prevoz je izuzetno dobro regulisan. Putnicima su na raspolaganju S-voz, autobusi i dve linije metroa, tako da veoma brzo i bez dužeg čekanja može da se stigne u bilo koji deo grada, a za sve važi jedna objedinjena karta. U Kopenhagenu ima mnogo znamenitih objekata i kulturnih sadržaja, pa je gostima veoma teško da se odluče šta prvo da obiđu.

Pažnju turista privlači impresivna zgrada Opere, smeštena na samoj obali mora, koja je izgrađena pre sedam godina, a mnogi tvrde da je po lepoti druga u svetu, odmah posle sidnejske.

Gosti sa decom ne propuštaju da bar malo vremena provedu u parku Femaren i zoološkom vrtu, a za sve uzraste zanimljiv je i čuveni Tivoli, najpoznatiji zabavni park na Starom kontinentu.

Zabave u Kopenhagenu ima na pretek, a najveći izbor pruža pešačka ulica Stroget i nadaleko poznata Nova luka – Nihaven. Nikoga neće ostaviti ravnodušnim šarene građevine iz 17. vijeka, živopisne kafane i kafei, noćni barovi i bordeli, vožnja kanalom i prijatna internacionala atmosfera.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!