fbpx

Danska napravila prvi korak i uvodi digitalni pasoš za ljude koji su primili COVID-19 vakcinu

copenhagen-142711_1920

Jedna od glavnih tema u turističkoj industriji je pitanje oko uvođenja Covid putovnica te hoće li se uvoditi obavezno testiranje na Covid-19 za sve dolazne međunarodne putnike?

Iako u cijeloj raspravi ima raznih argumenata, kako za tako i protiv, kao i dosta nepoznanica, niti stavovi UNWTO-a i WHO-a također nisu dovoljno jasan, te je trenutno sve u fazi razmišljanja i čeka se smjer u kojem će države krenuti. Dok je cijela priča oko covid putovnica stavljena na čekanje još neko vrijeme ili se “kupuje vrijeme” da se vidi kako će se situacija razvijati kroz mjesec ili dva. Naravno, znamo moć i pozitivan utjecaj turizma na gospodarstvo, a upravo pokretanje istog biti će cilj svake države. Od tuda se i pojavio motiv za uvođenje covid putovnica, pošto se kroz turizam najbrže može pokrenuti gospodarstvo.

Dok cijela priča još visi u zraku, Danska je odlučila napravila prvi korak i uvodi digitalne putovnice. Danska razvija digitalnu putovnicu za ljude koji su primili COVID-19 cjepivo. Tako će svi oni koji su se cijepili moći putovati u zemlje u kojima se takva dokumentacija traži tijekom pandemije.

Očekuje se da mogu postojati zahtjevi iz drugih zemalja za predočenje dokumentacije o cjepivu pri ulasku. Ovdje se može koristiti danska putovnica s cjepivom ”, objavilo je Ministarstvo zdravstva u Danskoj te dodalo kako bi se putovnica mogla uvesti u prvim mjesecima ove godine kako bi joj se pristupilo putem danske web stranice o javnom zdravstvu.

Ostaje i dalje glavno pitanje na koje još nema odgovora? Jesu li osobe koje su se cijepile i dalje prijenosnici. Prema zadnjim istraživanjima, osobe koje se preboljele Covid19 sigurne su čak osam mjeseci, no i dalje mogu biti prijenosnici . U pitanju cjepiva, još nemam službeni odgovor na to pitanje? Također, čekaju se rezultati koliko je cjepivo

Upravo po tom pitanju, Ministarstvo je naglasilo potrebu daljnje istrage mogu li ljudi koji su cijepljeni i dalje prenositi virus i koliko dugo cjepiva traju prije nego što je potrebno ponovno cijepljenje. Danska je počela cijepiti starije osobe i zdravstveno osoblje potkraj prosinca i do sada je injektirala oko 1% svoje populacije, što ga je stavilo ispred većine europskih zemalja. Uskoro se očekuje završetak cijepljenja u oko 900 staračkih domova širom zemlje.

Kao što znamo, većina država su uvele obavezno testiranje prije ulaska u državu, kao što je recimo Turska za sve turiste, a upravo na tome radi i Velika Britanije.

WHO i Estonija nedavno su se dogovorili o suradnji na razvoju digitalne međunarodne potvrde o cijepljenju , dok Svjetska zdravstvena organizacija ( WHO ) radi na potvrdi o e-cijepljenju, tj. ‘pametnom žutom kartonu’ ili digitalnoj verziji knjižica žutih cjepiva koje se koriste u mnogim zemljama. Švicarska tvrtka u suradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom razvila je aplikaciju CommonPass gdje se potvrda o testiranju na covid19 može vidjeti kroz QR kod, a koji se može skenirati u zračnoj luci. Najveće svjetsko udruženje zrakoplovnih prijevoznika, IATA, također radi na međunarodnom rješenju nazvanom IATA Travel Pass Initiative.

U svakom slučaju, u zraku je još puno pitanja, te ćemo morati pričekati još neko vrijeme da se provedu testiranja kako bi se definirali zajednički globalni standardi, a bez kojih neće biti moguće aktivirati turistička putovanja.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!