fbpx

Da li je ukidanje mera u nekim državama početak povratka Evrope “na stare postavke”?

travel-restrictions-4979476_1920

Visoke stope vakcinisanih u nekim državama članicama EU temelj su za ukidanje do sada preostalih propisanih mera.

DanskaŠvedskaNizozemska i Irska ukidaju skoro sve mere u borbi protiv pandemije, a povratak Evrope „na stare postavke” – odnosno slobodan život kao pre pandemije – više nije samo san, bar ne za vakcinisane građane.

Danska je kao prva država Evropske unije ukinula sve restrikcije i vratila se u „normalnost“. Za odlazak na koncert ili u teretanu više nisu potrebni ni maska, kao ni dokaz o vakcinaciji. Još krajem avgusta danski ministar zdravstva Magnus Heunicke izjavio je kako se COVID više ne smatra „društveno kritičnom bolešću“, temeljeći tu ocenu na visokom stepenu vakcinisanog stanovništva, te niskoj incidenciji ozbiljnih i smrtnih slučajeva uzrokovanih ovom bolešću.

Cepljeni građani u Nizozemskoj će od 25. septembra moći živeti slobodno, bez održavanja socijalne distance. To znači kako će restorani i ugostiteljski objekti moći ponovo raditi punim kapacitetom, no na njih će se primenjivati sistem korona-propusnica. Isti će se sistem primenjivati i za događaje poput koncerata, festivala i sportskih takmičenja, te za kina i pozorišta za sve posetioce starije od 13 godina, bez obzira radi li se o događaju u zatvorenom ili na otvorenom. Nošenje maske ostaje obavezno u vazdušnim lukama i u sredstvima javnoga prevoza. Što se rada od kuće tiče, preporuka u Nizozemskoj sada glasi: radite od kuće ako možete, idite u kancelariju ako morate.

Švedska, koja je tokom pandemije imala najblaže mere, od 29. septembra implementira 4. fazu vladinog plana i ukida sva ograničenja javnih i privatnih okupljanja, kao i preporuku za rad od kuće. Visoka stopa vakcinisanog stanovništva najvažniji je preduslov za ukidanje svih mera, navode iz švedskog Zavoda za javno zdravstvo.

I u Irskoj najavljuju ukidanje mera od 22. oktobra. Mere koje će biti ukinute uključuju obvezu socijalne distance, ograničenje broja posetilaca na događajima i privatnim okupljanjima, ograničenja za verske i civilne ceremonije, kao i zahteve za dokazom o imunitetu kao preduslovu za prisustvovanje događjima i aktivnostima. Za ulazak u restoran, pub ili drugi zatvoreni prostor više neće biti potrebno imati COVID-potvrdu, a maske će biti obavezne samo u sredstvima javnog prevoza, trgovinama i zdravstvenim ustanovama.

Međutim, oni koji putuju u navedene zemlje i dalje će se morati testirati i ići u obavezan karantin, ako nisu vakcinisani.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!