fbpx

Croatia Airlines: Tržište BiH uvek je bilo i ostaće važno za nas

plane-841441_1920

Croatia Airlines jedna je od važnijih aviokompanija koje saobraćaju sa sarajevskog aerodroma, a kao i sve druge aviokompanije, i ona se u proteklom periodu našla u problemu.

Naime, kako su potvrdili iz Croatia Airlinesa, u 2020. prevezli su 72% manje putnika nego 2019. godine, a pandemija je negativno uticala na celokupno poslovanje i tokom prošle godine. Problemi u ovoj kompaniji odražavaju se i na sarajevski aerodrom.

– Gašenje bilo koje aviokompanije koja posluje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo bi proizvelo negativne efekte kako na naše poslovanje tako i na ponudu destinacija koje aviokompanije pružaju – kazali su iz sarajevskog aerodroma, odakle su podsetili kako je avion Croatia Airlinesa među prvima sletio na tek obnovljeni sarajevski aerodrom.

Od tada do danas avioni Croatia Airlinesa kontinuirano povezuju glavne gradove Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Jedinu privremenu obustavu letova, kako su kazali iz Croatia Airlinesa, uzrokovala je pandemija 2020. godine.

– Prognoze najrelevantnijih međunarodnih avionskih udruženja i organizacija govore da je reč o najdužoj i najgoroj krizi, te se predviđa da će oporavak avio prometa trajati duže nego u prethodnim krizama, odnosno da se povratak na pretkrizne nivoe može očekivati tek 2024. godine. Croatia Airlines deli sudbinu mnogih avioprevoznika u svetu, koji zbog kritične situacije od nacionalnih vlada primaju direktne finansijske potpore, kredite, podršku tržištima korporativnih obveznica ili porezne olakšice. Ova vrsta potpora i nadalje će biti presudna jer bez nje mnoge aviokompanije neće preživeti i neće moći učestvovati u pokretanju oporavka kako pandemija bude jenjavala – istakli su iz ove kompanije.

Tržište Bosne i Hercegovine, dodaju, uvek je bilo i ostaće veoma važno regionalno tržište Croatia Airlinesa. Tako je prošle godine obeležena 25. godišnjica letenja na međunarodnoj redovnoj liniji Zagreb-Sarajevo.

– Tokom celog perioda zdravstvene krize Croatia Airlines kontinuirano prilagođava ponudu letova na temelju svakodnevnog praćenja epidemiološke situacije i konkretne potražnje na pojedinim tržištima, a u skladu s tim provodi se i optimizacija reda letenja u pogledu sedmičnih frekvencija i kapaciteta aviona. U aktuelnom zimskom redu letenja putnicima su na raspolaganju direktni letovi između Sarajeva i Zagreba svakoga dana u sedmici, osim nedelje. Putnicima se nakon dolaska u Zagreb nude mogućnosti priključnih letova u odredišta širom sveta, zahvaljujući članstvu Croatia Airlinesa u najvećem avio savezu na svetu Star Allianceu, kao i saradnji s drugim avioprevoznicima – rekli su.

Ova kompanija je tokom 2021. godine s vodećom međunarodnom kompanijom za strateško savetovanje BCG radila na izradi postcovid strategije s ciljem definisanja strateških inicijativa, čija bi implementacija, uz prethodnu saglasnost Vlade Republike Hrvatske, koja je i većinski vlasnik, trebala trajati sledeće tri godine i omogućiti održivo poslovanje kompanije u budućnosti.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!