fbpx

Crnoj Gori potrebno više turista sa novih destinacija

Kotor

Usled određenog pregrupisanja i komplikacija koje otežavaju dostupnost udaljenih destinacija, evropski turisti će usmeriti pažnju na Evropu i zemlje Mediterana, i uz otvaranje novih tržišta, posebno iz Zapadne, ali i Centralne i Severne Evrope, smatramo da ćemo nadomestiti nedolazak turista iz Ukrajine.

To je saopšteno “Vijestima” iz Ministarstva ekonomskog razvoja na pitanje kako će ratna kriza u Ukrajini uticati na predstojeću turističku sezonu.

– Ujedno, očekujemo povećanje broja turista koji dolaze sa tržišta Kazahstana koje je novina od prošle godine, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Poljske, Češke, Izraela, Austrije… – kazali su iz ministarstva.

Resorni ministar Jakov Milatović je ranije kazao da je po pitanju turističke sezone umereni optimista, te da će Crna Gora zaraditi milijardu od turističkog prometa.

Iz Privredne komore (PKCG) su kazali, da su turisti iz Rusije i Ukrajine ostvarili 21% noćenja (oko dva miliona) prošle godine.

– Crna Gora, kao tradicionalna destinacija ruskih i ukrajinskih turista, je prošle godine ugostila 244.000 njihovih građana, što je 16% od ukupnog broja dolazaka svih turista. Ako polazimo od podatka o prosečnoj dnevnoj potrošnji turista u Crnoj Gori u iznosu od 75 eura, onda dolazimo do procenjenog umanjenja prihoda u iznosu od oko 150 mil EUR zbog nedolaska ukrajinskih i ruskih turista – kazali su PKCG.

Govoreći o ova dva tržišta, iz MER-a su saopštili, da je na osnovu ranijih projekcija, bilo očekivano da tokom ove godine dođe do određenog porasta broja turista iz Ukrajine uz iznosu od nekoliko procenata. Kada je reč o turistima iz Rusije, iz ministarstva su podsetili da ni u prethodnoj godini nesu bili uspostavljeni direktni letovi između dve države.

– Trenutno postoji vazdušna linija preko Istanbula i Beograda, međutim u ovom trenutku je nezahvalno dati procene o broju turista iz Rusije, ali se nadamo da neće doći do značajnog pada broja turista -rekli su iz MER-a.

Iz PKCG su kazali da je evidentno da nedovoljno oporavljena turistička privreda Crne Gore ulazi u novu krizu, koja je može dodatno destabilizovati, te da su zbog dešavanja u Ukrajini, prognoze da će se ljudi uopšte teže odlučivati na putovanja.

– Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva je na sednici održanoj 4. marta na Cetinju, u konstruktivnom dijalogu sa predstavnicima MER-a i Nacionalne turističke organizacije (NTO), donio zaključak da je neophodna hitna reakcija nadležnih organa i pronaći alternativa ruskom i ukrajinskom emitivnom tržištu – saopštili su iz PKCG.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!