fbpx

Crnogorska skijališta spremno dočekuju zimsku sezonu – U toku izgradnja žičara, ski staza, sistema za veštačko osnežavanje

skiing-4835024_1920

U prethodnom periodu uloženi su ogromni napori u cilju realizacije što uspešnije zimske turističke sezone. U prilog dobrim najavama idu i povoljne vremenske prilike sa snežnim padavinama zbog kojih u ski centrima spremno čekaju zvaničan početak sezone, zaključeno je na petoj sednici Koordinacionog tela za pripremu i praćenje turističkih sezona.

Kako je saopšteno, na crnogorskim planinama u toku je i realizacija značajnih projekata, kao što su izgradnja žičare, ski staza, sistema za veštačko osnežavanje i ostače prateće infrastrukture.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopštili su da je iz Skijališta Crne Gore najavljeno otvaranje Ski centra Kolašin 1600 za 18. decembar, a više puta naglašeni priotiteti su očuvanje zdravlja i poboljšanje doživljaja turista i usluge na svim nivoima.

Predstavnici turističke privrede i institucija koje su direktno i indirektno uključene u realizaciju turističkih sezona govorili su o realizovanim aktivnostima koje će doprineti što boljoj zimskoj sezoni.

Tu spadaju infrastrukturni projekti realizovani u okviru Skijališta, poboljšanje putne infrastrukture, ali i bolja komunikacija svih nadležnih službi na nacionalnom i lokalnom nivou kako bi potencijalni izazovi bili što efikasnije rešeni.

Tokom sednice govoreno je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ali i usaglašavanju mera tako da u susret sezoni odražavaju balans između turističke aktivnosti i zdravlja stanovništva.

– Ulazimo optimistički u ovu sezonu. Ranije je usvojen Plan pripreme sezone, sa jasno sublimiranim obavezama učesnika. Model koji smo primenili tokom letnje sezone, treba da implementiramo i sada, jer on nudi win-win solucije za sve aktere – poručila je v.d. direktorice Direktorata za razvojne politike u turizmu Aleksandra Gardašević Slavuljica.

Marko Vukašević, v.d. direktor Direktorata za investicije u turizmu, istakao je da se na severu Crne Gore realizuje veliki broj razvojnih projekata koji se tiču unapređenja turističke infrastrukture.

– U toku je izgradnja žičara, skijaških staza, sistema za veštačko osnežavanje, baznih stanica, pristupnih puteva i druge prateće turističke infrastrukture, kao i obezbeđivanje mehanizacije za nesmetani rad ski centara. Ipak, odgovornost svih moramo definisati i delovati promptno – kazao je Vukašević.

Koordiniranim radom i kvalitetnom diskusijom donešen je niz zaključaka u cilju unapređenja turističke ponude, kako u pogledu komunalnih delatnosti i obezbeđivanja prohodnosti puteva ka skijalištima, tako i bezbednosti u saobraćaju i poštovanja epidemioloških mera.

Dodatno, prepoznate su aktivnosti lokalnih samouprava, koje su dominantno usmerene ka razvijanju sopstvenih mikro turističkih proizvoda, kao bitnog segmetna sveukupne ponude destiancije.

Aktiviranjem svih potencijala, očekuje se dodatna diverzifikacija ponude, produžetak perioda boravka gostiju, kao i njihovo kvalitetnije iskustvo što je i glavni cilj ove sezone.

Kao jedan od glavnih zaključaka je upućivanje javnog apela na poštovanje epidemioloških mera propisanih u cilju suzbijanja COVID-19 virusa, ali i neophodnost da se u konstruktivnim razgovorima sa Ministarstvom zdravlja i Instituta za javno zdravlje dođe do kvalitetnog rešenja koje bi pomirilo potrebe privrede i očekivanja turista.

– Podsećamo, zadatak Koordinacionog tela jeste da u saradnji sa svim učesnicima u formiranju turističkog proizvoda, obezbedi uslove za nesmetano odvijanje turističkih sezona, kroz mere i aktivnosti na pripremama, kao i za minimiziranje problema koji se ispoljavaju tokom trajanja sezona – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!