fbpx

Crna Gora sve popularnija jahting destinacija Mediterana

Montengro

“Čudno i upečatljivo”, kaže Edvard Granvil koji upravlja luksuznom turističkom firmom Red Savannah i posećuje Boku Kotorsku skoro 20 godina.

– Čiste planine spuštaju se pravo u duboko plavo more, pa sve to deluje kao alpsko nebo – dodaje.

Ovo uzbudljivo okruženje ne nalazi se ni u Skandinaviji, pa čak ni u Švajcarskoj. Nalazi se na Jadranskoj obali, “zvezda” je Crne Gore, male zemlje veličine Konektikata, koja se poslednjih godina pojavila kao nova “hit” destinacija na Mediteranu, prenose svetski magazini posvećeni luksuznim jahtama.

U tekstu se dalje navodi da treba da zaboravite Sen Trope ili Monako-ovo, jer je Crna Gora mesto gde “pametne” superjahte borave ovog septembra. Kako navodi brokerka Paola Skalabrino, “crnogorska zarada od jahtinga je kao u Monte Karlu”.

Duž obale dugačke oko 290 kilometara ima dosta lepih prirodnih luka, a najbolji način da ih vidite je iz mora. Uslovi, takođe, čine plovidbu ugodnijom, dodaje se u tekstu.

Septembar se navodi kao idealan mesec za lagane jesenje popodnevne izlete kada su vetrovi slabiji.

Svetski bogataši kao što su Bernar Arno iz Francuske i Oleg Deripaska iz Rusije borave u lukama Porto Montenegro, Luštica bay i Portonovi, stvorenim po istom modelu.

Ovo je zgodna alternativa za usidrenje luksuznih jahti na Jadranu, otkako je Italija povećala taksu.

Flying Fox u Porto Montenegru

Da je Crna Gora sve privlačnija za vlasnike luksuznih jahti potvrđuje i vest da je juče u tivatskom Potro Montenegru usidrena hiperluksuzna jahta Flying Fox, vredna 400 mil USD, koja se vezuje za jednog od najbogatijih ljudi na svetu, osnivača Amazona Džefa Bezosa.

Kako je prenela agencija Mina, brod je izgrađen u brodogradilištu Lursen, a dizajner je Espen Oeino 2019. i “vrišti” od luksuza. Poseduje bioskop, 13-metarski bazen, dva heliodroma, bar i teretanu, prenosi Radio Tivat.

Sve kabine su opremljene sa odličnim ukusom, a glavni apartman na gornjoj palubi ima svoj đakuzi i sunčalište.

Osim toga, gosti mogu iskoristiti i dodatne morske atrakcije – jet skije, hoverboards, kajake, pa čak i mini podmornicu. Tu je i oprema za surfovanje zmajevima i Vespa skuteri.

Budući da je duga preko 140 metara i široka 22,5 metara, jahta može ubrzati do 20 čvorova (37 km/h), iako je njena udobna “krstareća brzina” 15 čvorova.

Spada u 18. najvećih jahti u svetu s kapacitetom za 22 putnika i 55 članova posade.

Godišnje održavanje košta oko 15 mil USD.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!