fbpx

Crna Gora ove godine od turizma očekuje 90% do 100% prihoda u odnosu na rekordnu 2019.

montenegro-4404726_1280

Ove godine možemo očekivati potpuni oporavak turizma i nivo prihoda koji je projektovan budžetom za 2022. godinu, rekao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović na sjednici Koordinacionog tela za pripremu i praćenje turističkih sezona.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, na sednici je bilo reči o izvandrednim rezultatima zimske, ali i projekcijama za letnju turističku sezonu.

– Iako se na jednu krizu nadovezala druga, uz umereni optimizam očekujemo da ćemo ove godine ostvariti prihode koji su na nivou između 90-100% od onoga što smo imali tokom rekordne 2019. godine. Saradnja institucija, zajednička promocija i otvaranje novih tržišta su šansa na koju se oslanjaju naša očekivanja. Izvanredna zimska sezona je uvod za potpuni oporavak turizma u Crnoj Gori koji nam sledi – kazao je Milatović.

Generalna direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Aleksandra Gardašević Slavuljica je tokom Sednice predstavila rezultate uspešne zimske sezone, ali i aktivnosti koje se realizuju u cilju što boljeg odvijanja letnje turističke sezone.

– Prema najnovijim podacima Svjetske turistčke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) Crna Gora je sa 249% ostvarila najveći rast turističkog prometa tokom 2021. godine u odnosu na 2020. godinu i na listi je ispred Kipra i Maldiva. Ovakvi rezultati dodatni su podsticaj da primenom win-win modela, koji podrazumeva zajedničko delovanje svih stejkholdera, učinimo da ova letnje turistička sezona bude još uspješnija – kazala je Gardašević Slavuljica.

Prema njenim rečima, realizovane su brojne aktivnosti radi unapređenja ambijenta u kojem će se sezona odvijati i to uz usvajanje Strategije turizma koja je usklađena sa međunarodnim standardima i čija realizacija je počela.

Milatović je istakao da je veoma značajno interesovanje svetski poznatih stručnjaka iz oblasti filmske industrije i kriptovaluta jer to za Crnu Goru predstavlja dodatnu promociju.

– U Crnoj Gori boravi Vitalij Buterin sa svojim saradnicima, jedan od osnivača Etheriuma, druge najveće kriptovalute i svetski stručnjak za ovu oblast. Njegov boravak u Crnoj Gori, osim sa stručnog aspekta iz oblasti koju pokriva, jedan je od načina da skrenemo pažnju na našu zemlju kao destinaciju. Takođe, teku pregovori sa poznatom američkom produkcijom koja je zainteresovana za snimanje nastavka jednog od najpoznatijih filmskih ostvarenja, posebno na auto-putu, ali i nekim drugim karakterističnim predelima – je Milatović.

Direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski istakao je podatak da je već sad za 50% uvećan avionski saobraćaj u okviru naših aerodroma, što ih je podstaklo na intenzivnije pripreme.

Prema njegovim rečima, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) vodi se intenzivna kampanja koja će obezbediti prevazilaženje nedolazaka turista sa ukrajinskog tržišta i to otvaranjem novih tržišta. Jedno od njih je i Saudijska Arabija.

– Predstavnici Flynas avio kompanije iz Saudijske Arabije su najavili uvođenje svakodnevne linije na relaciji Rijad- Tivat ukoliko prvi letovi pokažu povećano interesovanje – izjavio je Jandreoski.

Tokom sednice, govoreno je i o svim aktivnostima, ali i izazovima u cilju što bolje realizacije letnje turističke sezone, a u kojima učestvuju lokalne samouprave, brojne institucije i državna preduzeća koja imaju uticaja na tok realizacije sezone.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!