fbpx

Crna Gora otvara novo turističko tržište – U planu uspostavljanje direktnih avio linija sa Rumunijom

aircraft-1362586_1920

Crna Gora uskoro bi mogla da otvori novo turističko tržište pošto je u planu uspostavljanje direktnih avio-linija između Tivta i nekoliko rumunskih gradova tokom naredne letnje sezone. Takođe, rumunski turoperator Holiday Plan planira da na tržištu ponudi paket aranžmane za Crnu Goru.

O tome su u Tivtu razgovarali predsednik Opštine Željko Komnenović i ambasador Rumunije u Crnoj Gori Matej Viorel Ardeleanu. Sastanku su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore Zoran Radunović, izvršni direktor i predsednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Goran Jandreoski i Nebojša Đoković, direktor Aerodroma Tivat Vladimir Praščević, direktorka Turističke organizacije Tivta Danica Banjević, kao i predstavnici agencije Holiday Plan i Aerodroma Krajova.

Kako je saopšteno iz Opštine Tivat, Komnenović u izjavi za medije rekao da je reč o pokretanju više avio-linija, te da se otvara mogućnost povezivanja crnogorske turističke privrede sa veoma emitivnim rumunskim tržištem, koje do sada u Crnoj Gori nije bilo zastupljeno.

– Danas je učinjen prvi korak i postignut solidan dogovor za početak saradnje. Više od milion turista iz Rumunije godišnje poseti Grčku i Bugarsku i preko 350.000 Tursku, a sada se otvara veoma ozbiljna mogućnost i za Crnu Goru. Glavni zadatak je prvenstveno promocija ponude i da rumunsko tržište sazna šta to Crna Gora nudi, a prema današnjim zaključcima, to bi moglo da se dogodi već i ovog leta – rekao je Komnenović.

Državni sekretar Zoran Radunović poručio je da je ovo značajan korak u razvoju turističkih potencijala Tivta i Crne Gore i da će Ministarstvo kapitalnih investicija sve svoje resurse i kapacitete uložiti kako bi se turistička sezona u Crnoj Gori produžila i unapredila.

– Po preliminarnim razgovorima, radi se o najverovatnije tri destinacije iz Rumunije koje bi bile uključene u ovaj vid saobraćaja, a počelo bi se sa čarter letovima. Rumunija ima svog nacionalnog avioprevoznika Tarom koji je veoma prisutan na tržištu, a ono što smo mi spremni da ponudimo su kapaciteti sa kojima raspolaže državna avio kompanija Air Montenegro. Budući da je Rumunija članica Evropske unije, veoma je jednostavan proces odobravanja letova – rekao je Radonović.

Kako je istakao, Aerodromi Crne Gore otvoreni su za saradnju i spremni da te letove podrže, preko svog koncepta povećanja aviodostupnosti Crne Gore i podsticajne šeme za aviokompanije koje uvode nove letove.

Po rečima Radunovića, letovi bi, prema trenutnoj proceni, mogli početi već sredinom juna, što zavisi od kapaciteta sa kojima bi rumunski turoperatori izašli na tržište, a trenutno su u toku pregovori sa domaćim hotelima i turoperatorima.

Predstavnik agencije Holiday Plan Dan Čoća rekao je da su imali veoma koristan razgovor sa lokalnim i državnim zvaničnicima u Tivtu.

– Nadamo se da ćemo uspostaviti novi turistički most saradnje između Crne Gore i Rumunije i da će veliki broj rumunskih turista uskoro biti u mogućnosti da poseti Crnu Goru – naveo je.

Ambasador Rumunije Matej Viorel Ardeleanu, koji je bio i inicijator sastanka, zahvalio je predsedniku opštine Komnenoviću i državnom sekretaru Radunoviću na konstruktivnom razgovoru i istakao važnost razvijanja saradnje sa lokalnim upravama.

– Želimo da nastavimo da unapređujemo odnose između Crne Gore i Rumunije i pomognemo da Crna Gora što pre postane članica Evropske unije, u šta smo uvereni da će se ubrzo ostvariti – rekao je Ardeleanu.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!