fbpx

Crna Gora ostvaruje odlične rezultate u turizmu – Očekuje se nastavak pregovora o projektu izgradnje žižare Kotor-Lovćen

Montengro

Crna Gora trenutno ostvaruje izvanredne rezultate koji su mnogo bolji nego kod konkurentskih destinacija, dok očekivanja od sezone svakim danom rastu, a privredna aktivnost se povećava, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

Milatović je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Nikole Rakočevića, o avio dostupnosti, kazao da je, prilikom poređenja 2019. i ove godine potrebno istaći da se u prošloj godini svijet suočio sa pandemijom koronavirusa, a da globalna borba traje i sada. Zdravstvena kriza je u međuvremenu prerasla u ekonomsku.

– Takođe, još su širom svijeta na snazi i druge ograničavajuće okolnosti koje utiču na odluku o putovanjima, u pogledu neophodnosti dostave sertifikata o vakcinaciji ili potvrde da su lica testirana i negativna na koronavirus, što sa sobom nosi i dodatan finansijski trošak, kao i cjelokupni kontekst neizvjesnosti koji smanjuje potrebu za putovanjima – naveo je Milatović.

On je kazao da, pored velikog broja prepreka na putu ka uspješnoj realizaciji turističke sezone, Crna Gora trenutno ostvaruje izvanredne rezultate, koji su mnogo bolji nego kod konkurentskih destinacija kao što su Hrvatska, Španija, Italija, Grčka i Turska, a koje su iznad svih optimističkih scenarija.

– Očekivanja od sezone svakim danom rastu, a broj turista se povećava, kao i privredna aktivnost, što dovodi do značajnog oporavka ranjene crnogorske ekonomije – rekao je Milatović.

Prema statistikama Aerodroma Crne Gore, koji bilježe snažan ekonomski oporavak, u periodu od 1. januara do 21. jula, na aerodromu Podgorica je ostvaren promet od 1,84 hiljade aviona, a prevezeno je 224,73 hiljade putnika.

– U istom uporednom periodu 2019. godine je ostvaren promet od 3,99 hiljada aviona i prevezeno je 649,23 hiljade putnika. U periodu od 1. januara do 21. jula na aerodromu Tivat je ostvaren promet od 2,02 hiljade aviona i prevezeno je 243,3 hiljade putnika. U uporednom periodu 2019. godine je ostvaren promet 3,42 hiljade aviona i prevezeno je 624,33 hiljade putnika – precizirao je Milatović.

U 2019. godini su realizovani letovi posredstvom aerodroma Podgorica ka 89 destinacija, u 17 država. Posredstvom aerodroma Tivat su realizovani letovi ka 53 destinacije, u 27 država.
– U ovoj godini su realizovani letovi posredstvom aerodroma Podgorica ka 45 destinacija, u 17 država. Posredstvom aerodroma Tivat su realizovani letovi ka 32 destinacije, u 21 državi – dodao je Milatović.

Milatović je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića, šta je Vlada uradila da se poboljša životni standard građana, imajući u vidu rast cijena namirnica, goriva, kao i povećanu nezaposlenost, kazao da su sačuvali isti nivo plata i penzija.
– Nakon pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 15% koji je našu zemlju zadesio prošle godine, sačuvali smo isti nivo plata i penzija – rekao je Milatović.

Milatović je naveo da je u okviru socijalnog dijaloga podignuta minimalna zarada na 250 EUR.
On je podsjetio da je vraćen dječiji dodatak za djecu mlađu od šest godina, obezbijeđeni su besplatni udžbenici za učenike, a Vlada je sve uradila da dođe do vidljivog oporavka turističke sezone.

– Ekonomska aktivnost ove godine će biti na nivou rasta od devet odsto, što misle i ugledne međunarodne finansijske institucije – naveo je Milatović.

On je kazao da refinansiraju skupe kredite prethodne vlasti, pri čemu su transakcijom svapa uštedjeli na godišnjem nivou osam miliona EUR i uklonili valutni rizik.

Milatović je kazao Konjeviću da je kao ministar finansija proglasio 540 milona EUR poreskog duga nenaplativim.

On je, na pitanje poslanice Demokratske partije socijalista (DPS), Daliborke Pejović iz kojih razloga kasni finalizacija projekta Žičare Kotor – Lovćen, odgovorio da pregovori sa potencijalnim konzorcijumom, koji čine preduzeća Novi Volvox i Leitner S.P.A iz Italije, počeli su 17. avgusta prošle godine, nijesu dovedeni do kraja.

– U međuvremenu je Ministarstvo ekonomskog razvoja formiralo novu komisiju za nastavak postupka za dodjelu ugovora o koncesiji za reaiizaciju projekta žičare Kotor-Lovćen, u čijem su sastavu, pored predstavnika tog resora, i predstavnici ministrstava ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i finansija i socijalnog staranja, Prijestonice Cetinje i Opštine Kotor – naveo je Milatović.

On je kazao da je komisija koja je analizirala sveukupnu dokumentaciju uočila značajan broj nedostataka koji moraju biti riješeni prije nego što se pregovori nastave.

– Nabrojaću samo neke od ključnih problema koji su morali biti uklonjeni i to u trenutku dok je prethodna Vlada bila zadužena za realizaciju cjelokupnog projekta i to možda čak i prije nego što se krenulo u samu proceduru raspisivanje tendera. Tu bih najprije izdvojio pitanje ukrštanja dalekovoda na mjestu polazne stanice, problem pristupnih puteva, izgradnju trafostanice za potrebe funkcionisanja same žičare i kontrolisanje izgradnje raznih objekata na trasi žičare – kazao je Milatović

On je najavio da se nastavak pregovora očekuje nakon što komisija i nadležne institucije obave sve neophodne radnje u cilju otklanjanja prethodno pomenutih nedostataka i otvorenih pitanja.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!