fbpx

Crna Gora blizu milijardu evra prihoda od turizma

petrovac-3700476__340

Turistička sezona je vrlo uspešna, uprkos “slutnjama pojedinaca”, ocenio je ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkoj Vladi, Goran Đurović i dodao da je Crna Gora blizu prihoda od milijardu EUR.

Gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, Đurović je rekao da u Crnoj Gori trenutno boravi 144.000 turista, od kojih 36.000 boravi u hotelskom smeštaju.

Đurović je naveo da je boravak u hotelskom smeštaju 26% bolji nego prošle godine, a osam odsto u odnosu na 2019, što ukazuje kuda treba da ide razvoj turizma, prenosi portal Vijesti.

Govoreći o turističkoj sezoni i broju turista, Đurović je rekao da se boravišna taksa slabo naplaćuje, te da zbog toga smatra da je broj turista veći nego što je naveo.

– Na idućoj vladi je da poboljša evidenciju turista, svakako radićemo na tome dokle god smo na ovoj poziciji, da uvedemo nešto kao što je Hrvatska eVisitor, radi bolje evidencije odakle su turisti koji dolaze, kuda idu – naveo je Đurović.

On je rekao da je Crna Gora blizu prihoda od milijardu EUR, ističući da ta cifra zbog inflacije ne vredi isto u poređenju sa 2019. godinom.

Komentarišući nedavni slučaj trovanja turista u Budvi, Đurović je uputio izvinjenje u ime Vlade, poručivši da su odmah po saznanju vrlo brzo reagovali i smestili turiste “o našem trošku da ublažimo neprijatnost”.

Neki od turista su, kako je rekao, i dalje u Crnoj Gori. Potvrdio je pisanje Vijesti da hotel Loza nije imao dozvolu za rad i da je sedam puta bio pečaćen od inspekcije.

Đurović je rekao da Ministarstvo finansija radi na nacrtu rebalansa budžeta, poručivši da veruje da će zaduživanje biti u meri potrebnog.

Govoreći o ekonomskoj krizi, Đurović je naveo da se nada da će se do kraja septembra, do kada traju smanjene akcize na gorivo, stabilizovati cene na svetskom tržištu, te da će Ministarstvo shodno tome i reagovati i potencijalno produžiti smanjenje akciza.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!